Hírek

Földeket ad el az állam

Valamivel több, mint 16 ezer hektár állami föld eladást tervezi idén az állam, csupán 750 gazdálkodó jogosult a megvételére, hiszen feltétel a helyben lakás és a földművelés mellett több mint három éve kell gazdálkodnia. Az is fontos, hogy az értékesítés a helyi földárak mértéke alapján bonyolítható le a hatályos földforgalmi törvény szerint.

Társas vállalkozások nem vásárolhatnak földet, csak magánszemélyek, közülük is kizárólag azok, akik földművesstátussal rendelkezik. Három hektár alatt hirdetményben ajánlják majd az állami területeket, afölött nyilvános árverések lesznek – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Az eladási árnak olyannak kell lennie, hogy ne merülhessen fel senkiben az állami közvagyon elkótyavetyélésének gondolata. A magyar föld árát meg kell fizetni, ez a magyar gazdatársadalom érdeke is – emelte ki. A kormányzati szándék szerint ezért a szokásos helybeni átlagárt 10 százalékkal megtoldva indul majd a licit. Árejtés nem lesz, vagyis ha a meghirdetett áron nincs érdeklődő, akkor értékesítik a területet. A licit végén jön a kifüggesztés, és élni lehet majd a földforgalmi törvényben szabályozott elővásárlási jogokkal – magyarázta.

Ilyen joggal rendelkezik, aki legalább három éve használója a földterületnek. Összesen 762 olyan személy van, aki 2010 után kapott a Földet a gazdáknak program keretében földhasználatot, kicsivel több, mint 16 ezer hektáron. Ez a meghirdetésre kerülő terület 5 százaléka – mondta.

MTVA

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook