Hírek

Győrffy: erős kamarai rendszer jön létre az agráriumban

Erős, a tagoknak értékes szolgáltatásokat nyújtó, érdekeiket hatékonyan képviselő kamarai rendszer jön létre az agráriumban – jelentette ki Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke kedden Szegeden.

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara az alapanyag-termelőktől kezdve a feldolgozókon át a nagykereskedőkig tömöríti majd az ágazat valamennyi szereplőjét – mondta a fideszes országgyűlési képviselő egy gazdafórum szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A jelenleg 11 ezer önkéntes tagot összefogó kamara helyett várhatóan 300-400 ezer közötti létszámú – kötelező tagságú – köztestület jön létre. A közelgő november 30-i határidő előtt 200 ezren már eleget tettek nyilvántartási kötelezettségüknek, és 150 ezren befizették az egyszeri, 5 ezer forintos regisztrációs díjat is – közölte az elnök. Hozzátette: aki ezt elmulasztja, az kizárja magát a kamarai választásokból.

A kamara értékes szolgáltatásokat kíván majd nyújtani tagjainak. A tanácsadói hálózat elsősorban a kis- és közepes vállalkozóknak adhat majd segítséget, a nagyobb cégek pedig a külpiacra jutáshoz kaphatnak támogatást – ismertette.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke hangsúlyozta: az új kamara lesz az első, a magyar agrárium teljes vertikumát összefogó önkormányzati szerve.

A politikus hangsúlyozta: jelenleg a változások időszakát éljük, folyik a vita az Európai Unió új 2014 és 2020 közötti költségvetéséről, valamint az átalakuló közös agrárpolitikáról. Az agrárkamara létrehozása, a mezőgazdasággal kapcsolatban születő jogszabályok célja, hogy működőképes birtokrendszer alakuljon ki, és segítse a magyar gazdákat abban, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokat maradéktalanul föl tudják használni.

A földtörvény elfogadását követően a kormány tervezi az üzemméretet és az integrációt szabályozó jogszabály megalkotását. Ez utóbbi célja az lesz, hogy a gazdák saját maguk hozhassák létre integrációjukat, és a helyben megtermelt jövedelem ott is maradjon – hangsúlyozta a politikus.

Jakab István kiemelt feladatnak nevezte a közraktári rendszer újjáélesztését, amely az éven belüli finanszírozás fontos eleme lehet.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés