Hírek

Halasztja a kormány a földtörvény benyújtását

A vártnál élénkebb társadalmi vita miatt elhalasztjuk a földtörvény parlamenti benyújtását − jelentette be tegnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A földtörvény koncepciójában foglaltaknál alig mondott többet a miniszter a tájékoztatón, és arra is meglehetősen homályos választ adott, hogy hogyan szeretné a nagybirtokok földtulajdonát, használatát korlátozni, bár hangsúlyozta, hogy a kormány nem törekszik  a nagybirtokok felszámolására. A koncepció szerint ugyanis a kormány inkább az általuk preferált 50−500 hektár közötti, családi gazdaságok birtokában lévő gazdaságokat szeretné megerősíteni − ugyanakkor arra nem adott egyértelmű választ, hogy ez a birtokméret-definíció hogyan hozható összhangba a magánszemélyenkénti 300 hektáros tulajdoni korláttal. (Vélhetőleg beleszámítana a bérlet is.) Az 500 hektárnál nagyobb területen gazdálkodó nagybirtokok jelentős része cégformában működik, a birtokméret-maximumok azonban alkalmas eszközt jelenthetnek, és egyelőre a jogi személyek földhasználati joga is kérdéses, a tulajdonosaiknak érdemes lenne a magánszemélyként birtokolható földtulajdonlást megvizsgálni − mondta Fazekas Sándor a Napi Gazdaság kérdésére.

Arra a kérdésünkre azonban nem adott egyértelmű választ, hogy ez a gondolat azt jelentené-e, hogy a jelenleg működő cégeknek fel kell-e bontaniuk a meglévő bérleti szerződéseiket, és a jelenlegi üzemméret helyett legfeljebb a tulajdonosok által magánszemélyként birtokolható, illetve különféle jogcímeken használható földterületen gazdálkodhatnak-e. A koncepció mindenesetre nem említ felső birtokmérethatárt a nagybirtokok esetében, mindössze a még megalkotásra váró üzemszabályozási törvény hatáskörébe utalja, a tulajdonolt és haszonbérelt földek összeszámításával meghatározható üzemi birtokméret meghatározását. Azt szintén nem teszi egyértelművé a vitaanyag, hogy egy személy, családi gazdaság vagy cég hány gazdaságot, üzemet birtokolhat. Vita tárgya a spekulatív célú földmozgások megadóztathatósága, ahogyan az is, hogy ki számíthat majd földművesnek − mondta kérdésre válaszolva a miniszter.

 
A koncepcióban több utalás is van a külön törvényben tisztázni kívánt részterületekre. Várhatóan a földtulajdon önkéntes bevallásáról szóló törvényt nyújtjuk be először a parlamentnek − mondta a Napi Gazdaságnak Fazekas Sándor. Ebbe kerülne a földtulajdoni és -használati jogokról, illetve ezek megszerzésének módjáról szóló rész. Az érintettek egy jogvesztő határidőig önként nyilatkozhatnának. A bevallásokat később összevetik a közhiteles ingatlan- és földhasználati nyilvántartásokkal. Amennyiben ezt a határidőt elmulasztják, az érintett földek tulajdon- és használati joga az államra szállna − mondta a miniszter.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés