Hírek

Húsz százalékkal kevesebb napraforgó lehet az idén

A kukorica aratása még nagyon az elején tart, a napraforgó esetében azonban már látszik, hogy mintegy 20 százalékkal kisebb lesz a termés a sok eső miatt.

Több terméknél az árak okozzák a gondot. A szeptember eleji csúszás ellenére nagyjából végeztek a gazdák a napraforgó betakarításával, a vetésterületnek az 5–10 százalékán áll még a termés, ott, ahol a belvíz miatt nem tudnak rámenni a földekre – mondta a Napi Gazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Az átlaghozam 2,4 tonna körül alakul hektáronként, így a hó eleji esők miatt a becsült terméstől elmarad a magtárakba kerülő mennyiség. A jelenlegi adatok alapján készített becslés szerint 20 százalék körüli lehet a terméskiesés. Vancsura szerint abban, hogy a vártnál kisebb a terméskiesés, komoly szerepe volt a napjainkban alkalmazott napraforgóhibridek tulajdonságainak, mivel 15 éve egy ilyen esős betakarítási szezon után aligha lehetett volna érdemi mennyiséggel számolni. A terményárak azonban alig mozdultak az elmúlt hetekben, továbbra is a tonnánként 86–90 ezer forintos sávban ingadoznak, márpedig ez rosszabb terméseredménynél – kéttonnás hozamnál – már nem feltétlen fedezi a termelők ráfordításait.

A kukorica betakarítása még épp csak elkezdődött, a vetésterület nagyjából 10 százalékán vágták le eddig a terményt. Leginkább ott fogtak neki, ahol nagyon korai érésű fajtákat vetettek – nyersen lesilózzák takarmánynak –, vagy pedig ahol akkora a mezei pockok kártétele, hogy már nem várhattak tovább. Továbbra is komoly probléma, hogy a déli megyékben nemhogy csökkent, de jelentősen tovább szaporodott a pocokállomány, ami nemcsak a betakarításra váró termésben, de a friss vetésekben is pusztít – mondja Vancsura József. Tudomása szerint akad olyan térség, ahol 1500 hektár repcét vetettek újra tetemes költséggel, mert kirágták a pockok a frissen kelt állományt. Továbbra is gond a megfelelő hatékonyságú irtószer hiánya, illetve az, hogy hiába a szántás, ha a közeli gyepekről újra betelepül a kártevő. A kukoricabetakarítással várhatóan decemberre végezhetnek a gazdák, de a betakarítás ütemét az is befolyásolja majd, hogy kivár-e a kombájnozással a termelő a természetes száradásban bízva, vagy inkább a szárítókapacitásában bízik. Azt egyelőre nem lehet tudni, milyen hatása lesz az orosz gabonaexport-korlátozásnak – mondja Vancsura József. A Magro.hu mezőgazdasági piactéren zajló tranzakciók ugyanakkor nem adnak okot a bizakodásra: a szárított új kukoricára adott tonnánként 31,9 ezer forintos vételi ajánlatok és a magasabb víztartalmú tengeriért kínált 26,5 ezer forint mellett a gazdák inkább kivárnak és későbbi áremelkedésben bízva raktározzák a termést. A piactéren egyébként a múlt héten egyaránt csökkent az étkezési búza, az árpa és a kukorica ára is, ezért a következő hetekben élénkülő gabonakeresletre számítanak a piactér elemzői.

Végéhez közeledik a szüret, mostanra már leginkább csak Tokajban, illetve a kifejezetten késői szüretre szánt szőlőkben zajlik a munka – mondta a Napi Gazdaságnak Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. A kisebb termelőktől származó visszajelzések alapján a korai fajtáknál mennyiségben és minőségben is kedvező termést sikerült leszüretelni, a tavalyi 70 mázsás hektáronkénti terméshez képest 90 mázsás átlaghozam mellett. A későbbi érésű fajtáknál az esős szeptember sokat rontott a terméskilátásokon, a legjelentősebb kieséseket a Dunától nyugatra lévő borvidékeken kellett elkönyvelniük a szőlészeknek. Tokajban, Egerben és a Mátrai Borvidéken kegyesebb volt az időjárás a szőlőhöz. Emiatt az árak is magasabbak voltak a szüret kezdetén vártnál – különösen Tokajban, ahol az állami kereskedőháznak több nagyobb felvásárló is konkurenciája lett és emiatt a kereskedőház szokottnál kisebb beszerezni kívánt mennyisége ellenére is magasabban maradtak az árak.

A most rendelkezésre álló adatok alapján a HNT úgy becsüli, hogy a korábban előre jelzett 2,7 millió helyett 2,5 millió hektoliternyi bor készülhet az idei szüretből. A korai fajtákból kifejezetten jó minőségű borok készülhetnek, a későbbi érésűeknél, ha a borászok igazodnak az évjárat adottságaihoz, inkább könnyed, frissebb jellegű borok lesznek – mondta Tornai Tamás. Az importborok behozatala gyakorlatilag megállt az utóbbi időben, ráadásul az olasz termőterületeken tapasztalt 10 százalékos terméskiesés miatt kevesebb földrajzi jelzés nélküli, olcsóbb importborra számítanak a hazai termelők is. Az alsó polcos borok ára a nagy árzuhanás után mindenesetre már visszakúszott a múlt év eleji szintekre a boltokban.

Forrás: napigazdasag.hu/Kiss Melinda Katalin

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés