Hírek

Idén ringbe szállnak az agrárügyfelekért a bankok

Az OTP már február elején bejelentette, milyen új konstrukciókkal próbálja meg kiszolgálni a szektor vállalatainak és egyéni szereplőinek finanszírozási igényeit. Egyebek között a többéves támogatás-előfinanszírozást lehetővé tevő Zöldkártya hitel mellett javítottak az egyéb hiteleknél a termőföld fedezetbeszámítási értékén.

 

A K&H tavaly év végén létrehozott agrár- és élelmiszer-ipari finanszírozásért felelős főosztályával az eddigi jelentősebb szerepvállalás mellett továbbra is stratégiai ágazatként tekint a mezőgazdaságra. Tapasztalatai szerint a tavaly megjelent MFB-s agrárhitelprogramoknak köszönhetően ismét nőtt az éven túli forgóeszköz-finanszírozás, és változni látszik az a trend is, amely szerint a beruházási hiteligény elsősorban az elérhető uniós támogatásokhoz igazodik.

Az agrárfinanszírozási igényekre adott banki válaszokat többnyire az egyedi ügyfélminősítések befolyásolják. A Budapest Banknál például előny a többéves gazdálkodói múlt, illetve a stabil, több lábon álló gazdálkodás. A bank ügyfelei számára éves limitet állapít meg és hagy jóvá, amivel könnyebben biztosítható a termelők által kívánt likviditás. A pénzintézet idén az ügyfelek által könnyen és gyorsan elérhető termékek kifejlesztésére koncentrál majd, de a már meglévő termékek esetében − mint például az integrátori finanszírozás − is bővítené a piaci részarányát. Az Agrár Széchenyi kártyát ugyanakkor egyelőre még csak néhány pénzintézet kínálja: mindössze az OTP, a Volksbank és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank által integrált takarékszövetkezetek fiókjaiban érhető el. A Budapest Bank egyelőre vizsgálja a kártya bevezetésének lehetőségét.

Főként a támogatásokra alapuló stabil mezőgazdasági jövedelmi helyzet elvileg minden pénzintézet számára kedvező hitelkihelyezési lehetőséget kínál, mégis a legtöbb bank finanszírozási konstrukciója mögött túlnyomórészt a Magyar Fejlesztési Bank, valamint az Európai Befektetési Bank refinanszírozott kedvezményes kínálatai állnak. A hosszabb ideje a szektor finanszírozásában jelentősebb részt vállaló bankok a különféle támogatás-előfinanszírozási konstrukciók mellett sok esetben legfeljebb közraktári hiteleket és esetleg termőföld-vásárlási konstrukciókat kínálnak, bár vannak egyéb kezdeményezések is, mint például a K&H mezőgazdaságigép-beruházási terméke, vagy a Budapest Bank integrátori hitele. A közraktári hitelezés azonban 2011-ben nem ért el jelentősebb volument, mivel a kedvező árak hatására kisebb volt a termelői érdeklődés is e megoldás iránt.

Forrás: Napi Gazdaság

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés