Hírek

Jakab: professzionális kamarai szervezetre van szükség

A professzionális agrárkamara mellett érvelt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke pénteken Szentesen.

A magyar mezőgazdasági termelők versenyképessé tételéhez professzionális szolgáltatást és tanácsadást nyújtó kamarai szervezetre van szükség, ezért fogadta el a parlament a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényt – jelentette ki az Országgyűlés alelnöki posztját is betöltő politikus a Szentes és Térsége Gazdakör fórumán.
    
Hozzátette: komoly változásra volt szükség, mivel az élet sokkal komolyabb versenyre kényszeríti a magyar termelőket, hiszen a versenytársak profik.
    
A korábbi, 10 ezer tagot számláló Agrárkamara helyett 400 ezres tagságú, a kor kihívásaihoz igazodó, az agrárgazdaságban, az élelmiszeriparban és a vidékfejlesztésben érdekelt szereplők teljes körét tömörítő köztestület jön létre – közölte a politikus.
    
A gazda, a kereskedő és a feldolgozó egyaránt a kamara tagja lesz, és a köztük felmerülő jogvitákat is a köztestület választott bírósága rendezheti majd – mondta Jakab István.
    
A 2014-től megváltozó uniós támogatási rendszer profi szakembereket igényel majd, s ez előtt az időpont előtt tiszta helyzetet kell teremteni. Ezt szolgálja majd az új földtörvény megalkotása mellett az üzemszabályozásról és a családi gazdaságokról szóló jogszabályok módosítása is – magyarázta a politikus.
    
A Magosz elnöke hangsúlyozta, a jogalkotással együtt a rendteremtésnek is itt az ideje, fel kell tárni a visszásságokat, ezt segíti majd az év végére elkészülő számítógépes szoftver, amely a teljes hazai termőföldterületről naprakész információval szolgál.
    
A parlament által ősszel tárgyalandó földtörvény kapcsán a politikus kifejtette, a cél az, hogy a Magyarországon regisztrált, szakképzett, a mezőgazdasági tevékenységet élethivatásszerűen űző, lehetőleg helyben lakó magánszemélyek vásárolhassanak földet. A jogi személyek esetében továbbra is fenn kell tartani a kategorikus tilalmat, hiszen ennek hiányában követhetetlenné válna a föld sorsa.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook