Hírek

Kevesen kérték a fagykárhitelt

Egy hónappal, augusztus végéig meghosszabbította a tavaly fagykárt elszenvedett termelők megsegítésére 8 milliárd forintos kerettel kidolgozott, idén február óta igényelhető MFB Fagykár hitel igénylési idejét a kormány.

Az igénylők száma még nem érte el a százat, bár jelenleg is több kérelem jóváhagyása zajlik − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Nyíri János, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szóvivője. Ez különösen annak tükrében érdekes, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal tavalyi közlése szerint a jelentős kár miatt adott, 1,2 milliárd forintnyi állami gyorssegélyt igénylők közül 5165 termelő kérelmét hagyta jóvá részben vagy egészben a hivatal, a károsultak pedig jogosultak lennének a kedvezményes fagykárhitel igénylésére is.

A gyorssegélyt azok kaphatták, akiknél a termény több mint 70 százalékában esett kár. Az elmúlt évben összesen 8784 termelő jelentett be a kormányhivatalokhoz fagykárt a májusi fagy miatt. A maximum 20 éves futamidejű, az MFB ügynöki hálózatán keresztül közvetlenül a fejlesztési banktól igényelhető konstrukció egyébként az igénylőknek lényegében kamat- és költségmentes lenne, annak megfizetését a kormány magára vállalta. A kérhető legkisebb összeg 500 ezer, a legnagyobb 10 millió forint igénylőnként.

Az MFB adatai szerint a még rendelkezésre álló keret valamivel meghaladja a 7,5 milliárd forintot. Az eddigi kérelmek alapján átlagosan hétéves futamidő mellett igényelték a termelők. "Az MFB azon dolgozik, hogy minden érintett fagykárosult tudjon erről a lehetőségről, és megfontoltan dönthessen. Ezért is hosszabbította meg a kormányzat a határidőt. Nagyon reméljük, hogy az érdeklődés nagyja még hátravan" − tette hozzá Nyíri János.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés