Hírek

Ki lesz a jövő fiatal mezőgazdasági gépésze?

A Földművelésügyi Minisztérium és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közös beiskolázási kampányba kezdett a mezőgazdasági gépész szakmák népszerűsítése érdekében.

Román István, agárszakképzésért felelős helyettes államtitkár és Dr. Medina Viktor a MEGFOSZ igazgatója az FM jánoshalmai szakképző iskolájában tartott sajtótájékoztatót a közös elképzelésekről. Román István elmondta, a gyakorlati képzés feltételrendszerének megerősítését tartja napjaink egyik legfontosabb feladatának. Az agrárszakképzések között több olyan is van, amelyiknél a duális képzés megvalósítása akadályokba ütközik, az intézményi tangazdaságok, tanműhelyek fejlesztése ezért kiemelt feladat.

Medina Viktor hangsúlyozta, a gyakorlati képzés feltételrendszerének megerősítése rendkívül fontos. Ebben és a mezőgépész szakma népszerűsítésében el is indult egy közös együttműködés a minisztérium és a MEGFOSZ között. Ennek első állomása egy közös beiskolázási program, amelynek keretében a minisztériumhoz tartozó iskolák nyílt napjaihoz kapcsolódóan, a MEGFOSZ tagok előadásokkal és gép bemutatókkal színesítik és teszik vonzóbbá a programokat.

 

A MEGFOSZ igazgatója kiemelte, rendkívül fontos felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy van egy olyan szakma, amely nemcsak érdekes, hanem a jelen felmérések szerint hosszú távon is biztos megélhetést nyújt. Az elmúlt időszakban a mezőgép ipar egy rendkívül gyors technikai fejlődésen ment keresztül, megelőzve az autóipart. Ez alapján elmondhatjuk, hogy aki a technikai újdonságokra fogékony, annak sokkal inkább ajánlható ennek a szakmának a választása, hiszen ami „ma a traktorban, az holnap az autóban”. A tanulmányok alapján az is látszik, hogy a mezőgépészet nemcsak érdekes, hanem az elkövetkező évtizedekben biztos munkahelyet tud kínálni, jó kereseti lehetőségek mellett.

A minisztérium és a MEGFOSZ együttműködése olyan célokat határoz meg, amely a jövőben további partnerek bevonását is indokolja, hiszen a mezőgépész szakma népszerűsítése a pályakezdő fiatalok, a mezőgazdaságban dolgozók, a hatóságok, a kormányzat, iskolák, szakmai szervezetek és cégek közös érdeke.

(FM Sajtóiroda)

A MEGFOSZ-szal való együttműködés azt a célt is szolgálja, hogy a gyakorlati képzési feltételek javuljanak. Véleménye szerint közös erővel el lehet érni, hogy a fiatalok a tanulmányaik során a legmodernebb gépekkel és eszközökkel ismerkedhessenek meg. Az FM szakképző iskolái közül 26 intézményben oktatnak mezőgazdasági gépészetet, a tapasztalatok szerint a végzett fiatalokat szívesen látják a munkaerőpiac minden területén, nem csak az agrárszektorban.

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook