Hírek

Lassan felértékelődnek a mezőgazdasági ingatlanok

Az agrárágazat szerepének növekedése, az élelmiszerárak folyamatos emelkedése nemcsak a termőterületek, hanem a különböző mezőgazdasági létesítmények, állattartó telepek, műhelyek, gépszínek, szárítók, raktárak piacára is kihat.

A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint elsősorban a korszerű, bővíthető ingatlanok ára emelkedett az elmúlt fél-egy év során. Ugyanakkor a 70-es, 80-as évekbeli létesítményeket, lepusztult állattartó telepeket sokszor fillérekért sem könnyű eladni, különösen a takarmány megtermelésére alkalmas termőföld nélkül. A tönkrement gazdaságok is növelik az amúgy is hatalmas kínálatot.

Az állattartó telepek árát nagymértékben befolyásolja az ágazat aktuális helyzete. Az elmúlt hónapokban jó néhány baromfitelep került piacra, mert a gazdák nem tudták teljesíteni az egyre szigorúbb uniós előírásokat, de bőséges a választék sertéstelepből is. Ugyanakkor húsmarhatartással egyre többen kezdenek el foglalkozni, ami az ingatlanok árában is megmutatkozik. A gabonaárak emelkedése miatt az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a kereslet a közepes méretű szárítók, valamint az ezekhez kapcsolódó raktárak iránt.

Működő telepekből is bőséges a választék. Kínálnak pulyka-, strucc-, nyúl- és haltelepet, sőt lovas tanyát, akár állatokkal együtt is. Az osztrák határ közelében mintegy 15-25 százalékkal borsosabb az ár, mint például az ország keleti felében, különösen a Nyírségben, de leginkább a létesítmény állapota befolyásolja az árat. Egy-egy korszerű állattartó telepért, jól felszerelt, szakemberekkel is rendelkező műhelyért akár háromszor, négyszer annyit is elkérnek, mint egy lepusztult objektumért. Fontos a telep infrastruktúrája, hogy föld- vagy szilárd burkolatú úton közelíthető-e meg, illetve hogy mi építhető még a területen. Előfordul, hogy a környék gazdái "csatát vívnak" egy-egy eladó komplexumért.

Egy korszerű telep négyzetméterenkénti átlagára jelenleg 100-120 ezer forint, míg a bontásra ítélteké sokszor a 15-20 ezret sem éri el. Jó néhány mezőgazdasági ingatlanhoz a rajta lévő jelzáloghitelért cserébe hozzá lehet jutni. Szolnok megyében egy a 70-es évek végén épült és a közelmúltban felújított, mintegy 4 hektáros szarvasmarhatelepet 75 tejelő tehénnel és azok szaporulatával, illetve a tejkvótával együtt 95 millió forintért árulnak. A farmhoz egy közel 200 hektáros bérelt föld is tartozik. Ugyanakkor az egyik belső-somogyi település határában egy több mint 3 hektáros gazdaságért mindössze 11 millió forintot kérnek. Igaz, az épület rendkívül rossz állapotú, az infrastruktúra hiányos, ráadásul földterület sem tartozik a birtokhoz. Mészáros Tamás, az elsősorban nagy értékű ingatlanok értékesítésével foglalkozó Buresz-Mobil Kft. munkatársa elmondta, az árak rendkívül széles skálán mozognak, ám a színvonalas, korszerű létesítményeké emelkedő tendenciát mutat. Utóbbiak iránt ugyanis különösen a Nyugat-Dunántúlon nő az érdeklődés. Mészáros szerint a kínálat alapos felmérésével akár tízmilliókat spórolhatnak a vevők: árulnak 350 férőhelyes sertéstelepet 110 millióért, de hasonló nagyságút 25 millióért is. Ráadásul a két létesítmény között nincs jelentős színvonalbeli különbség, s mindkettő Fejér megye déli részén található.

Mezőgazdasági ingatlanok átlagára (ezer forint/m²)
Régió Átlagár
Nyugat-Dunántúl 125-130
Dél-Dunántúl 110-120
Dél-Alföld 100-110
Észak-Magyarország 80-90
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook