Hírek

Licitálni lehet majd az állami földekre?

A Magosz javaslatát már elemzik a Földművelésügyi Minisztériumban, keresik a megoldásokat.

Nagy István, az FM politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta, a minisztérium azt keresi, a gazdák termőföldhöz juttatását miként lehet megvalósítani úgy, hogy ne társadalmi ellenállást váltson ki, hanem az emberek megértsék, a föld a legjobb helyen a gazdák kezében van.

Az államtitkár szerint a gazdák földtulajdonlása nagyon fontos gazdasági szempontból is. Ha ugyanis valaki bérelt földön dolgozik, bérleményét nem tudja a bank fedezetként elfogadni, míg ha saját földjét műveli, tud hitelt felvenni, fejleszteni. A gazdaság megújítása, élénkítése érdekében nagyon fontos, hogy kialakulhasson egy olyan gazdaréteg, amelynek megfelelő a földterülete, a tőkeereje – mondta az államtitkár.

Nagy István szerint rémhírterjesztés folyik az ügyben. Ilyen például, hogy a mostani haszonbérlőknek elővásárlási joguk lesz vagy a jelenleg bérelt földeket automatikusan megkapják. Ez egyáltalán nincs így, ahhoz, hogy ezt a programot szabályszerűen lehessen lebonyolítani, az eladandó területekre licitálni kell.

MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés