Hírek

Magágykészítés felsőfokon

A magágykészítés a vetés előtti legfontosabb feladat. Tavasszal és ősszel, illetve attól függően, hogy szántásos vagy forgatás nélküli talajművelést alkalmazunk, más és más típusú magágykészítő gépre van szükség.

A magyarországi Framest Kft. 2004-ben kifejlesztette azt a hét művelőszekciót tartalmazó Frakomb eszközcsaládot, amely egyes szélsőséges körülmények között képes megfelelő magágy készítésére, például ha vízszegény a talaj, vagy a gyenge télen nem fagyott szét a szántás. A vízveszteséget a különböző típusú tömörítő hengerek akadályozzák meg, a talajt pedig a merev szárú lúdtalp kapák metszik el egyenletes mélységben. Az utóbbi esztendők megváltozott csapadékviszonyai indokolttá tették egy új, nem hengereken futó síkvázas kombinátor kifejlesztését. A gép alkalmas arra, hogy nedvesebb állapotú talajban is magágyat készítsen.

Felépítése

Az alapgép három fő részből áll. Hidraulikusan állítható mellső simító rugólapok egyengetik a talajt a művelő mező előtt. Szerepe az, hogy a kapamező munkamélységét egy viszonylag egyenletes felszínhez tudjuk beállítani. A kombinátor mező öt sorban elhelyezett, előre ívelő, emelő hatású rugós kapákból áll, megfelelő átömlési keresztmetszettel, 76,5 milliméter húzástávolsággal. A folyamatot alapgép esetén szintén hidraulikusan állítható simító rugólapok zárják le. A gép munkamélységét a kerekek és a vonórúd pozíciója állítja be. A kiemelő munkahengerre felrakható távtartók adják a gyors és precíz beállítás lehetőségét. A lenyitott szárnyak is kerekeken futnak, így a talajkövetést egyrészt a szárnyak fővázhoz képest elfoglalt pozíciója, másrészt a tandemtengelyeken futó kerekek biztosítják. A tandem kerékfelfüggesztés sima futást biztosít a közúti vontatás során, illetve jól tartja a művelő mezők munkamélységét. Az alapgép tehát hengerek nélküli, ezáltal jól nyitja a magágyat, de a lezárást csak a hátsó simítók végzik. Cserepesedésre hajlamos talajok esetén ajánlható az opciós tételek között szereplő, állítható szögű- és mélységű rugós elmunkáló boronasor.

További lehetőségek

Sok esetben ez kevés lehet, és indokolatlanul több nedvesség távozik el a talajból, mint szeretnénk. Erre az esetre mód van a hátsó rugós borona helyett a már jól bevált 400 milliméter átmérőjű csőpálcás henger felszerelésére. Ez kizárólag rugóterheléssel fut, kiküszöbölve a beragadást, mindemellett megfelelően visszatömörít. Gyakran előfordul nehéz talajokon a szántás elmunkálásakor, hogy az erősebb vagy szét nem fagyott hantokat a simítók és a kombinátor kapák nem képesek egy menettel elmunkálni. Ilyen helyekre javasoljuk a mellső merev kapasort, amely kis talajellenállás mellett alakítja ki a pontos vetési mélységet. Az utána következő kombinátorkapák már inkább kevernek, aprítanak. Így tud a gép szélsőségesebb talajállapotok esetén is kompromisszum nélküli, jó munkát végezni. Amennyiben nincs szükség a mellső kapasorra, de a vontató traktor keréknyomait el kell tüntetni, opcióban fel lehet szerelni a mellső kapákkal megegyező kialakítású keréknyom-lazítót. Ezek is nyírócsapos biztosítással vannak ellátva, a vázon eltolva távolságuk egyedileg állítható. A KREATOR prototípusát tavaly a legkülönfélébb talajadottságú területeken tesztelték. Statikailag, agronómiailag jól vizsgázott, így 2015 januárjától elkezdődött a sorozatgyártás. A tavasz során szántóföldi bemutatóinkon is szeretnénk bemutatni a hazai mezőgépgyártás új termékét.

Forrás: Axiál Híradó 2015/1.

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook