Hírek

Még nem tudni, lehet-e agrárbank

Egyelőre meglehetősen kérdéses az állami agrárbank létrehozásának lehetősége. Az elmúlt másfél évben többször is felmerült az igény egy ilyen pénzintézetre, és a kormány nem is zárkózott el egyértelműen a gondolattól.

 


Tavaly év végén a vidékfejlesztési tárca prominenseitől is lehetett olyat hallani, hogy kiválás vagy vásárlás révén alakulhatna meg egy ilyen pénzintézet. Sajtóinformációk inkább a vásárlást tartották valószínűnek, s ezt a múlt héten a hvg.hu információja, mely szerint már tárgyalnak a Takarékbank német tulajdonban lévő részvénycsomagja megvásárlásáról, erősítette is. Ugyan az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség nyilatkozata szerint nem célszerű egy speciális agrárbank létesítése, az elképzelés azért még tartja magát.

Szakértők szerint azonban több akadálya is lehet a kormányzati elképzelések megvalósításának. Egyrészt hogy egy, az agráriumra szakosodott pénzintézet működésének rendszerszintű kockázata is lehet − amennyiben több egymást követő évben veszteséges az ágazat, az mindenképpen többletfinanszírozási igényt, végső soron pedig akár a bank végét is jelentené. A mezőgazdaság ciklikus finanszírozási igénye szintén a működést nehezítő tényezők között van, arról nem beszélve, hogy egy szakosított pénzintézet létrehozása jelentős állami befektetést igényel. Biztosítani kellene például a hitelintézetekről szóló törvényben szereplő előírásoknak való megfeleléshez a 25 százalék +1 szavazatnyi állami tulajdonrészhez szükséges tőkét − erre aligha van jelenleg szabad forrás a költségvetésben.

Az eddigi kormányzati kommunikációban az agrárbankról megjelent elképzelések inkább egy kereskedelmi bank működéséhez közelítenek, így át kellene hidalni a különböző jogszabályi előírások és a tervek közti különbségeket. Hivatalos döntés a kormányzati szándékokról egyelőre nincs.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés