Hírek

Megkezdődtek a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

2020-ig több mint négyezer milliárd forinttal támogatja a kormány a magyar élelmiszeripart – mondta dr. Feldman Zsolt, a Földművelődésügyi Minisztérium mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkára péntek délelőtt, az állattenyésztési és mezőgazda napok megnyitóján.

A Hód-Mezőgazda Zrt. Kutasi úti centrumába 500 kiállító érkezett. Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket.

– 2015-ben immár 22. alkalommal szervezzük meg ezt a rendezvényt. Minden évben hatalmas kihívás ez nekünk – mondta Antal Gábor, aki hozzátette, tavaly év végén a kérődző állatok körében fellépett egy súlyos betegség, ami jelentősen megnehezítette a kiállítás szervezését.

A vezérigazgató minden szervezőnek megköszönte a segítségét, ugyanis mindenki munkája szükséges volt ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb mezőgazdasági eseményévé nőjje ki magát a vásárhelyi. Antal Gábor szerint kiemelten fontos a tejipar fejlesztése ahhoz, hogy ne essen vissza a tejtermékek előállítása. Ehhez arra van szükség, hogy a kérődző állatok számára több földterületet biztosítsanak. A vezérigazgató még elmondta, szervezetten mintegy 1500 diák látogat el a kiállítási centrumba a hétvégén.

Dr. Feldman Zsolt, a Földművelődésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszédében elmondta, az elmúlt hónapokban nehézségek adódtak a mezőgazdaságban, ennek ellenére sikereket értek el. Tavaly az elmúlt esztendőkhöz képest a legnagyobb repce és kukoricatermést produkálták. – 2010 óta 42 százalékkal emelkedett a mezőgazdaság teljesítménye – tette hozzá az államtitkár. A politikus kihívásnak nevezte az új támogatási rendszer kiállítását, amellyel a gazdákat segítik. –  2020-ig 4350 milliárd forinttal támogatják a magyar élelmiszeripart – jelentette ki dr. Feldman Zsolt. Egy ilyen program európai szinten is kiemelt jelentőségű.

– Komoly lépéseket tettünk annak érdekében, hogy a hazai piacot erősítsük. Ezt a jövőben is folytatnunk kell. A hús áfáját öt százalékra csökkentettük – mondta az államtitkár. Véleménye szerint a hazai mezőgazdasági viszonyokkal tökéletesen megismerkedhet az, aki körbejárja a vásárhelyi kiállítást.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke is beszédet mondott. – Hazánkban már a 18. század végén megkezdődött a tenyészállatok vizsgálata. A magyar mezőgazdaság világszínvonalúvá vált. Állattenyésztőnek lenni nem egy munka, hanem egy hivatás, életforma – mondta az alelnök, aki szerint a fiatal mezőgazdászokban van a jövő: számos vidéki munkahelyet jelent a mezőgazdaság.

– A kiállítás célja, hogy a szakemberek megismerkedjenek egymással, megvitassák egymás között a felmerülő kérdéseket. Van miről beszélni, ugyanis a magyar agrárium ismét fejlődés előtt áll – tette hozzá.

Almási István polgármester Vásárhely nevében köszöntötte a résztvevőket. – Az Európai Unióba való csatlakozás után jelentős változásokon esett a mezőgazdaság. Ez nagyon fontos, ugyanis az agrárium a vidék egyik egyik megtartó ereje. Vásárhely és térsége számára mindig fontos volt a mezőgazdaság – mondta. Vásárhely a fekvése miatt alkalmas arra, hogy az Alföld egyik mezőgazdasági központtá váljon. Ez most is látszik, ugyanis az ország számos pontjáról érkeztek ide szakemberek. A polgármester szerint örömteli, hogy a kormány a magyar emberek érdekeit helyezi előtérbe, és azt, hogy segíti az agrárium fejlődését.

Forrás: promenad.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés