Hírek

Mennyi jut Magyarországnak a 60 milliárd euróból? – Változik a KAP

A KAP, vagyis a Közös Agrárpolitika reformjáról tartanak egész napos konferenciát a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Az Európai Unióban 2014-től új, hétéves költségvetési időszak kezdődik, amelynek tervezése során a tagállamok és az uniós intézmények meghatározzák a rendelkezésre álló források elosztását, melynek egyik kiemelt és jelentős szelete az agrárium.

A tervek szerint 2014-től 2020-ig évente mintegy 60 milliárd euró, vagyis közel 18 ezer milliárd forint körül alakul az agrárszektor támogatottsági szintje, ami Magyarország számára, két pilléren keresztül, hozzávetőlegesen mintegy évi 1300 millió eurót jelent. Komoly változások lesznek a területalapú támogatásban is.
Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter, a magyar agrárgazdaság törekvéseivel kapcsolatban előadásában elmondta, a Közös Agrárpolitika az egyik legnagyobb vívmány az Unión belül, melynek megvédése és tovább folytatása elsődleges cél. Bár voltak ellenzői is ennek a programnak, ám hosszas egyeztetéseknek köszönhetően végül megerősödve maradt fenn a rendszer. A vidéki közösségek és a vidéki életforma fenntartása prioritás az Unió számára.

Fazekas hozzátette, a jövőbeni Közös Agrárpolitikának a támogatási rendszereket és a piaci biztonsági intézkedéseket illető szerkezetátalakító javaslatai a fokozott versenyképességet, a fenntarthatóságot és a nagyobb hatékonyságot kívánják elérni. A tervek szerint a jövőben a kistermelők egyszerűsített rendszerben juthatnak a közvetlen támogatásokhoz. Ösztönözni kívánják a fiatal agrártermelőket. Hangsúlyos szerepet kap a "zöld" elem, melyhez a kifizetések mintegy 30% kötődik majd.

Győri Enikő, EU-ügyekért felelős államtitkár előadásában kiemelte, hogy elindult a következő hét éves költségvetés megalkotása, melynek egyetlen, minden tagország által elfogadott pontja, hogy hét évre szóljon. 2007-2013 között kb. 33 milliárd euróhoz jutottunk a közös kasszából, és mintegy 8 milliárdot fizettünk be, vagyis 25 milliárd eurós (7000 milliárd forint) pluszban vagyunk.

Mennyi forrást is kap Magyarország 2014-2020 között összesen?

A jelenlegi adatok és számítások szerint, Magyarország első pilléres forrása 1295 millió euró/év, ami a hét éves költségvetési időszakot tekintve összesen több mint 9 milliárd eurót jelent, ami az Unió erre a célra szánt összes kifizetéseinek 2,8%-a. A vidékfejlesztés, vagyis a második pillér forrása, a 2007-2013 közötti hét éves időszak 3,8 milliárdos szintjének 90 és 110%-a között maradna. Ez 3,4 – 4,2 milliárd euró közötti összeget jelenthet a teljes időszakra, ami évi 485-600 millió közötti forrást jelenthet. Vagyis, ha Magyarország számára minden jól alakul, akkor 2014 és 2020 között évi mintegy 1900 millió euró, vagyis 550 milliárd forint forrás érkezik az agráriumba.

A teljes cikket a Portfolio.hu-n olvashatja. Kattintson ide!

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook