Hírek

A mezőgazdaság is megszenvedte a rendkívüli hétvégét

A legnagyobb veszteségeket minden bizonnyal a dunántúli tejtermelők és -feldolgozók, valamint a többnapos áramszünettel sújtott észak-magyarországi, szabolcsi és hajdúsági állattartók voltak kénytelenek elkönyvelni.

Még nem forintosítottuk, mekkora kárt okozott a múlt heti rendkívüli időjárás, de az már biztos, hogy a többnapos elzártság miatt mintegy 17 ezer liter tejet kellett kiöntenünk, mivel a hűtőtartályaink megteltek, a szállítókamion pedig nem tudott eljutni hozzánk − számolt be a Napi Gazdaság érdeklődésére Szajkó Lóránt, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója. A cégnél 2550 tehenet fejnek három telephelyen, ebből kettőt zárt el a hófúvás a forgalomtól csütörtök késő délután és szombat éjfél között. A nagyszentjánosi vállalkozás − a Bábolna környéki magángazdákhoz hasonlóan − négy munkagéppel vett részt a falu útjai mellett az egyes főút és az autópálya hómentesítésében. Katasztrófavédővel nem találkoztak, a helyi körzeti megbízott, illetve a polgármester koordinálta a mentést.

Kötbérrel fenyegették a tejszállítót

Jelentős, akár több tíz millió forintos kárt okozott az időjárás, illetve az, hogy Székesfehérvár el volt vágva a közlekedéstől, de még nem végeztünk az összesítéssel − mondta lapunknak Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Zrt. ügyvezető igazgatója. A céghez egy átlagos napon 600 ezer liter tejet szállítanak be a tehenészetektől, most a csütörtöktől szombatig tartó napokban ennek nagyjából a felét sikerült eljuttatni a feldolgozóhoz. Elsősorban a dunántúli, veszprémi, Győr-Moson-Sopron megyei beszállítók esetében nem tudták teljesíteni a szerződésekben vállalt napi szállításokat. Ez főleg a tejtermelők számára jelent problémát, mivel a legtöbb telepen legfeljebb egynapi tárolókapacitás áll rendelkezésre (tejet legfeljebb két napig lehet tárolni feldolgozás előtt). Az észak-magyarországi beszállítóiknál is akadtak komoly problémák, főleg ott, ahol tartós volt az áramkimaradás. Ahol aggregátorokkal sem tudták megoldani az áramellátást, ott a fejések elmaradása az esetleges tőgygyulladás miatt minőségi és mennyiségi problémákat okozhat a tejtermelésben, valamint növekvő állatorvosi költségeket jelent.

Volt olyan nap, amikor egyáltalán nem volt beszállítás, ráadásul egy műszaki hiba orvoslásához szükséges alkatrész sem érkezett meg a zárlat miatt. Emiatt a hétvégi feldolgozás is szünetelt, illetve nem tudták a vasárnapi, hétfői kiszállításra tervezett mennyiségeket legyártani az egyes termékekből. Már van olyan visszajelzésünk az egyik kereskedelmi lánctól, hogy nehezményezik és akár meg is kötbérezhetik, hogy az akciós termékeket nem tudtuk a kért mennyiségben szállítani − közölte az Alföldi Tej igazgatója. Még nem sikerült kideríteniük, hogy az esetleges kártérítési igényeket kinek lehet majd benyújtani. A céghez például hétvégén érkezett meg a katasztrófavédelem erős széllel kapcsolatos figyelemfelhívó levele − akkor már benne voltak a sűrűjében. Gördülékenyebbnek tűnt vészhelyzet esetén a prioritások kialakítása a korábbi rendszerben, amikor még az önkormányzatokhoz tartozott a katasztrófavédelem irányítása − jegyezte meg Mélykuti.

Stresszes baromfik

Csak kisebb problémát jelentett a havazás, elsősorban a Sole-Mizo csornai üzeme számára − mondta Éder Tamás, a Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatokért felelős és pr-igazgatója. Egy napig tárolni kényszerültek az előállított tejet, emellett a telepen rekedt dolgozók elhelyezéséről kellett egyeztetni a helyi önkormányzattal. Szintén a vártnál kedvezőbben alakult a helyzet a mintegy 10-12 állattartó telepet működtető Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. tehenészete számára: ott már az esetleges szállítási nehézségekre készülve plusz tárolók beszerzéséről gondoskodtak, de végül nem voltak annyira járhatatlanok az utak, hogy tőlük ne tudták volna elszállítani a mintegy 850 tehén tejét. Két tojótelepen azonban saját és az áramszolgáltató által biztosított aggregátorokkal kellett biztosítani nagyjából 500 ezer baromfi számára a világítást és a szellőztetést. Bízunk benne, hogy az elszenvedett stressz ellenére pár napon belül visszaáll a termelés a megszokott szintre − fogalmazott Osvai György, a cég elnök-vezérigazgatója.

Áramfejlesztő lesz a következő beruházás

A telepeink felét érintő áramkimaradások előzetes adatok szerint több mint 50 millió forintos kárt okoztak a termelésben a stressz okozta hozamcsökkenés, illetve az elhullások miatt − mondta Bárány László, a Master Good-csoport vezetője. A rendkívüli munkavégzés költségeit vagy a kimaradt szombati vágás okozta veszteséget még nem is számították hozzá. A végösszeg attól függően növekedhet, hogy mikor sikerül mindenhol helyreállítani az áramszolgáltatást − ezt hétfő délután két telepen még áramfejlesztő biztosította −, illetve hogy hány hétbe telik, mire az érzékeny állományok kiheverik a stressz hatását. A cégcsoporthoz tartozó Baromfi Coop Zrt. telepein, illetve a balsai takarmánykeverőben aggregátorokkal sikerült ugyan biztosítani az áramszolgáltatást, a berendezések többségét azonban nem ötnapos folyamatos üzemeltetésre tervezték. Ezekre eddig több mint 5 millió forintot költöttek, de bíznak benne, hogy ezt a biztosító megtéríti, mivel a berendezésekkel mintegy 1,2-1,3 milliárd forint értékű baromfiállományt sikerült megóvni a világítás és a szellőztetés biztosítása révén. A következő beruházásunk − tette hozzá Bárány László − minden bizonnyal automata áramfejlesztők beszerzése lesz.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés