Hírek

Nébih: változnak a földhasználati nyilvántartási eljárás szabályai

Megváltoztak január 1-jével, illetve február 1-jei hatállyal a földhasználati nyilvántartási eljárásra vonatkozó, valamint a termőföldek használatával kapcsolatos szabályok – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih közleménye szerint a termőföldről szóló törvény február 1-jével kötelező adatszolgáltatást ír elő a földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók számára. Magánszemélyeknek a személyi azonosítójukat és az állampolgárságukat, a gazdálkodó szervezeteknek a statisztikai azonosítójukat (törzsszámot) kell bejelenteniük.

A rendelkezés a tavaly december 31-ig a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználókra vonatkozik. Az érintettek adatszolgáltatási kötelezettségüknek március 30-ig tehetnek eleget, az azonosító adatközlési adatlapot a használt földterület fekvése szerint illetékes járási földhivatalhoz kell benyújtani.

Az új formanyomtatványokat január 1-jétől kell használni, így azok használata már kötelező egyes folyamatban lévő eljárásokban – közölte a hivatal.

A Nébih felhívta a figyelmet arra is: a termőföldek használata kapcsán fel kell készülni több, a haszonélvezeti jogot, a haszonbérleti szerződések megkötésére vonatkozó szabályokat, valamint az osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek használatára vonatkozó szabályozást érintő változásra is.

A változásokkal kapcsolatos legfontosabb információk megtalálhatók a Nébih honlapján.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés