Hírek

Nincs titkos földtörvénytervezet

Nincs titkos szövegváltozata a földforgalmi törvénynek, csupán készül a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelynek a kormányzati egyeztetése még tart – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Kiemelték: a többi között civil kezdeményezésre kerül a törvényjavaslatba a fenntartható földhasználatra való utalás, emellett ugyancsak civil javaslat az ökológiai gazdálkodást folytatók számára az elővásárlási és az elő-haszonbérleti jogosultság, valamint a szerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletet (zsebszerződést) kötő személyeknek a földszerzésből öt évre történő kizárását biztosító rendelkezés, a tájgazdálkodási célú vízpótló csatorna és víztározó létesítésének lehetősége.

"Éppen ezért félrevezetőek azok a nyilatkozatok, amelyeket a magukat civil szervezetnek nevezők (tisztelet a kivételnek) és a balliberális média közös, összehangolt támadása sugall" – szögezi le a közlemény.

A VM emlékeztet ugyanakkor, hogy – ez ügyben – a június 14-i egyeztetésre a több mint 200 civil szervezet közül csupán mintegy 79-en mentek el. A tárca szerint a tárgyaláson már az első percekben világossá vált, hogy a megjelentek részéről nem a földforgalmi törvény módosítása a cél, hanem a botránykeltés.

A zárószavazás előtti módosító javaslat célja, hogy az Országgyűlés által megszavazott módosítások és a törvényjavaslat egyéb rendelkezései között összhang legyen. Továbbá elvégzik a felmerült egyéb technikai, kodifikációs és szövegpontosító jellegű korrekciókat.

A javítások egy része nyelvtani, szövegpontosító jellegű, az eredeti jogalkotói szándék pontosabb megfogalmazását célozza. Más részük a törvényjavaslaton belül elhelyezkedő egyes rendelkezések egymással való koherenciáját teremtik meg – közölte a VM.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés