Hírek

OGY: folytatódhat az állami földbérlet-pályázatok bírálatának elemzése

Várhatóan folytatódik az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában az állami földbérlet-pályázatok bírálatának vizsgálata – közölte Harangozó Gábor, a testület ellenőrző albizottságának MSZP-s elnöke.

Az ellenőrző albizottság elnöke azt követően nyilatkozott, hogy a testület tagjai kihelyezett zárt ülést tartottak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Bosnyák téri központjában, ahol arra kívántak választ kapni, hogy az állami földbérlet-pályázatok bírálata megfelelő módon történt-e. Az ülést megelőzően a helyszínen megjelent néhány nyertes pályázó Borsod megyéből, és meghívták a képviselőket gazdaságaikba – s még az ő jelenlétükben személyeskedést sem nélkülöző szóváltás alakult ki a gazdák és a politikusok között.

    
Ugyancsak a zárt ülést megelőzően ügyrendi és politikai vita folyt a kormánypárti és ellenzéki képviselők, valamint a jelen lévő állami és kormányzati szervezeteket képviselő vezetők között. A vita lényege az volt, hogy a képviselők saját jogon megismerhetik-e az állami földbérleti pályázatok teljes tartalmát, vagy csak azokat az adatokat, amelyeket az NFA egyébként is nyilvánosságra hozhat. 


    
Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke és az intézmény jogi képviselője szerint az adatok csak akkor ismerhetők meg még az országgyűlési képviselők által is teljes mértékben, ha a honatyák aláírják azt a titoktartási nyilatkozatot, amelyet az NFA-ban dolgozó tisztviselőknek alá kell írniuk.


    
Az ügyrendi vitát lezárva Harangozó Gábor zárt ülést rendelt el, amelyen csak a bizottság tagjai és a testület által meghívottak lehettek jelen.


    
A zárt ülést követően Harangozó Gábor azt mondta: javaslatot tesz a mezőgazdasági bizottságnak, vizsgálják meg a földbérlet-pályázatokkal kapcsolatos ügyeket. Szerinte ugyanis a földbérlet-pályázatok bírálata során használt pontozási rendszer alkalmas arra, hogy azt hozzák ki a bírálók győztesnek, akit csak akarnak. Úgy vélekedett, lehetőség van arra, hogy politikai vagy kapcsolati tőkével rendelkezők esetleg befolyásolhassák a pályázati rendszer döntéshozóit.


    
Ezzel szemben Szabó Csaba, a földügyekért is felelős miniszteri biztos tisztának minősítette a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által lebonyolított állami földbérlet-pályázatokat.


    
Örömét fejezte ki, hogy az NFA-nál lezajlott albizottsági ülésen a képviselők részletesen vizsgálták az állami földbérlet-pályázatokat, és ennek során "semmi olyan jogi problémát nem tártak fel, amiről korábban többször is szó esett".


    
A bizottsági ülésen szerinte bizonyságot nyert, hogy az NFA földpályázati gyakorlata rendben van, jogilag megfelelő, szakmailag alátámasztott.


    
A testület ülése előtt Budai Gyula, a szaktárca parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy fáziskésésben van az albizottság, amikor olyan földügyleteket tekint át, amelyeket már vizsgál a tárca, az NFA ellenőrző bizottsága és ellenőrzési osztálya, és vizsgálja ő is mint elszámoltatási kormánybiztos.


    
Gőgös Zoltán (MSZP), a mezőgazdasági bizottság alelnöke arról beszélt, hogy amit látott a pályázatok elbírálásával kapcsolatban az albizottság zárt ülésén, azt igazolja, hogy "jogérzék van, szégyenérzet viszont nincs".


    
Úgy vélekedett: a különféle dossziék és földügyletek áttekintése kapcsán büntetőjogi ügyeket nem lehet ugyan felfedezni, de a bírálati módszerek aggályosak, mivel a pontozási rendszer szubjektív, annak csak a fele alapul tényeken. Igen nagy súllyal esett latba a bírálatok alkalmával az üzleti terv, amelynek megvalósulása az MSZP-s honatya szerint gyakran kétséges.


    
Kijelentette: az albizottság munkájában részt vevő képviselők belementek abba, hogy az NFA titoktartási nyilatkozatát aláírják, hogy az albizottság munkáját ne lehetetlenítsék el. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ezt az eljárást országgyűlési képviselők esetében nonszensznek tartja.


    
Szabó Rebeka (LMP) szintén szubjektívnek tartotta a pályázat elbírálási módszereit. Szerinte a deklarált cél, hogy a kis- és közepes gazdálkodók fejlődését segítsék, az állami földbérlet-pályázatokkal nem valósítható meg, legalábbis ezt támasztják alá a zárt ülésen tapasztaltak. 


    
Varga Géza (Jobbik) elmondta: ő célzottan vizsgálódott, de az általa kikért pályázati dokumentáció hiányos volt, mivel a nyertes pályázat hiányzott, bár az értékelőlap megvolt. A honatya szerint az ügykezelés problémás, mivel egy általa vizsgált másik pályázat esetében hiányos volt a dokumentáció, ott már sem a nyertes pályázat, sem annak értékelőlapja nem volt megtalálható.


    
A testület ülésének helyszínén megjelent néhány nyertes pályázó Borsod megyéből, és meghívták a képviselőket gazdaságaikba. Egyikük, Pécsi József kesznyéteni gazda az MTI-nek elmondta, hogy a mostani pályázaton 9,5 hektáros terület művelésére kapott jogot. Emellett van még 130 hektár legelője és 24 hektár szántója, és száz szarvasmarhát tart. Az újabb, most megszerzett területre azért volt szüksége, hogy az állatok takarmányozása biztosított legyen.


    
A jelenlévők között személyeskedést sem nélkülöző szóváltás is kialakult, ebben részt vett Budai Gyula és Gőgös Zoltán is. Gőgös Zoltán azt hozta fel: azzal van gondja, hogy nem hozták nyilvánosságra a vesztesek miért veszítettek. Továbbá arról is beszélt, hogy más megyékből – nem csak Borsodból – miért nem hívtak gazdálkodókat. Budai Gyula Gőgös Zoltánt arra kérte, hagyjon fel a kampányát támogató érveléssel.


    
Egy gazdálkodó közvetlenül Gőgös Zoltánhoz fordult, és kérdőre vonta, hogy mit csináltak a kormányzásuk alatti nyolc évben. Erre valaki a tömegből replikázott: "loptak, csaltak, hazudtak!" Szemére hányták a volt államtitkárnak azt is, hogy többen pályáztak a szocialista kormányzás ideje alatt, de soha nem nyertek.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook