Hírek

Ilyen silány minőségű kenyérgabona 10 évenként terem hazánkban

Takarmánynak megy a kenyérnek való! Az idei búzának 30-40 százaléka nevezhető étkezésinek. Ilyen silány minőségű kenyérgabona 10 évenként terem hazánkban.

Az enyhe télből felbukkanó betegségek, majd a hőség és szárazság miatt a szabványosnál alacsonyabb a homokhátsági búza fehérjetartalma, ezért az étkezésinek termesztett búzát részben az állatokkal etetik meg. A túlkínálat miatt azonban csak nyomott áron lehet értékesíteni az állattenyésztő gazdaságoknak. Dél-Pest megyében a tekintélyes mezőgazdasági integrátor és terményfelvásárló, a Praktika Kft. telephelyeire szállított búza 60-70 százaléka takarmány. A kalászok virágzása, a szemek teljes érése idején kialakult kánikulai időjárás a sikér minőséget rontotta erősen. Továbbá a gombabetegségek, főként a 10-15 évenként erősen fertőző sárgarozsda, valamint a rovar kártevők helyenként elvitték a számítható termés felét.
A kalászosok közt az őszi árpa hozamával és minőségével lehetnek elégedettek a gazdálkodók. De itt is nagy volt a szórás: helyenként 6,5 tonnát arattak hektáronként, másutt 2-3 tonnát. Az utóbbi növény magvaiból 4500 tonnát, repcéből 2500 tonnát vett át a termesztőktől a Praktika. Repcéből a hozam vártnál jobb, egyes helyeken a 4 tonnát is meghaladta.  A Praktika mintegy 850 gazdasággal működik együtt. Napi áron körülbelül 45 ezer tonna szemes terményt vesz át tőlük, többek közt kecskeméti, tiszakécskei, lajosmizsei termesztőktől is. Sárközi Ferenc ügyvezető elmondta: A szemes terményt hűtve tároló, vagyis a vegyszermentesen használható silók után újabb kombájnnal gépesítettek. A három gépnek a gazdák látják hasznát, ugyanis a szokásos tarifákhoz képest kedvezménnyel, önköltségi áron vehetik igénybe az arató szolgáltatást, amennyiben a Praktikához szállítják be terményüket. Ott 8 százalékkal csökkentett tőzsdei, vagy napi áron adhatják el a terményt, vagy igénybe veszik a bértárolást, s azzal kivárhatják a kedvezőbb árakat. Az ilyen korrekt szakmai, gazdasági együttműködésben olykor a váratlan napi problémák is megoldhatók. A Praktika partnerei körében sokak pénze ragadt bent az orgoványi takarékszövetkezetben. Sárközi Ferenc elmondta: – Általában is az a gyakorlat nálunk, hogy 15 napon belül átutaljuk a termények árát. Egyelőre nem tudni, mikor jutnak pénzhez a befagyasztott számlák tulajdonosai. Ezért 1,5 millió forintig készpénzben fizetjük ki nekik a termények árát.

Forrás:baon.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook