Hírek

Tovább csúszik a földtörvény

A kormánypártokon belül is több, Orbán Viktor kormányfő és a Magosz vezetése közötti egyeztetés utáni bejelentésben szereplő, alkotmányban rögzíteni kívánt pont esetében is aggályok merültek fel a mező- és erdőgazdasági földek forgalmazásáról szóló módosítás kapcsán.

A parlament mezőgazdasági bizottsága tegnap már második alkalommal vette le a napirendről a Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár által bejelentett alkotmánymódosítást, mivel azt még mindig nem nyújtotta be az előterjesztő, bár a kormány már tárgyalta az előterjesztést. A vidékfejlesztési tárca szerint amint megszületik a normaszöveg, benyújtják majd az országgyűlésnek.

Információink szerint a kormánypárti aggályok között szerepel, hogy a társas vállalkozásoknak előírt foglalkoztatási kötelezettség diszkriminatív, illetve kérdéses az is, hogy a helyi gazdabizottságok adásvételi és haszonbérleti szerződéseknél biztosítani kívánt vétójoga kapcsán miként tehetnék lehetővé a civilekből álló szervezet elsőbbségét a szerződések megítélésében az erre kijelölt kormányzati szervvel szemben. Kérdéses, hogy ebben az esetben miként élhet az állam elővételi jogával a termőföldeknél, az pedig jelentősen megnyújthatja a földforgalmi ügyek időtartamát, ha a gazdabizottságok tagjainál minden szerződés esetén ellenőrizni kellene az összeférhetetlenséget vagy ellenérdekeltséget, üzleti, rokoni és baráti kapcsolatokat.

A Napi Gazdaság értesülései szerint a vidékfejlesztési tárca egyes szakértői szerint csak az üzemszabályozással együtt lenne értelme benyújtani az alkotmánymódosítást, előbbi normaszöveg pedig ugyan készül a VM-nél, azonban értesüléseink szerint a kormány még nem tárgyalt róla. A mostani csúszás miatt elképzelhető, hogy idén már nem szavazza meg a parlament a jogszabályt, és így kétséges az is, hogy lenne-e értelme a 2013 közepi hatályba lépésnek. A földforgalomban érintett intézményrendszer ugyanis aligha tudna felkészülni ennyi idő alatt a törvény megszabta új feladatokra.

Forrás: Napi Gazdaság

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés