Hírek

Toxinvizsgálat gyorstesztekkel

A mikotoxinok a penészgombák mérgező, másodlagos anyagcseretermékei. Több mint 250 penészgomba faj képes mikotoxint termelni. Ezek közül a fuzáriumgombák szekunder melléktermékeként mintegy 150 trichotecén toxin ismert, amelyek közül a gabonafélékben előforduló DON, T2 és HT-2 toxin, zearalenon, valamint a fumonizinek a legjelentősebbek. Jobb saját méréssel ellenőrizni a terményt, mint bosszankodni a nem várt eredményen! Ebben segíthetnek az Agrárin Kft. által forgalmazott eszközök.

A DON (deoxynivalenol) gyakran fordul elő növényi termékekben, különösen gabonafélékben. Erős citotoxikus és immunszuppresszív tulajdonságai miatt a DON (deoxynivalenol) kockázatot jelent az emberi és állati egészségre. A 2014. évi időjárási viszonyokat is figyelembe véve a kukorica DON- (deoxynivalenol-) szennyezettségének ellenőrzésére különös figyelmet kell fordítani. Az aflatoxinok is a természetben előforduló mikotoxinok, amelyeket számos Aspergillus faj előállít. Az aflatoxinok erősen toxikus és rákkeltő anyagok. Miután az aflatoxin bekerül a szervezetbe, metabolizálódik és hidroxilált aflatoxin M1 képződik. Ha a szarvasmarhákat aflatoxin szennyezett takarmánnyal etetik, ez oda vezethet, hogy a tejtermékekkel, mint például tej, sajt, joghurt és bébiétel, aflatoxin M1 kerülhet a táplálékláncba. Jelenleg az aflatoxin határértékeket takarmányban és különböző élelmiszerekben európai előírások szabályozzák, annak érdekében, hogy csökkentsék az aflatoxin M1 jelenlétének kockázatát a humán táplálékláncban. Az aflatoxin M1 megengedett határértéke igen alacsony (0,05 ppb tej és tejtermékek, 0,025 ppb anyatej-helyettesítő tápszerek és diétás élelmiszerek esetében).

Gyorsvizsgálati módszerek

A mintavétel és a minta előkészítés alapos munkát igényel. Bármilyen pontos is egy műszer, ha a mintavétel és előkészítés hibás, akkor az eredmény is biztosan megtévesztő lesz! Az előkészítéshez és vizsgálathoz szükséges tesztcsíkok és extrakciós pufferoldatok a komplett csomag részét képezik, később pedig könnyen újrarendelhetők. Amennyiben az eredményt értékként is meg szeretnék tekinteni, úgy érdemes a Quick Scan készüléket használni, amelyhez nyomtató is kapcsolható, az eredmények jobb dokumentálása érdekében. A mérőeszköz és komplett starter szett ára 650 000-750 000+áfa, betanítással együtt. Jobb saját méréssel ellenőrizni a terményt, mint bosszankodni a nem várt eredményen!

 

Mátrai Zoltán

ügyvezető igazgató

agrarshop.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook