Hírek

Újra elfogadták az agrárkamarai vezetők összeférhetetlenségi szabályainak lazítását

A parlament Áder János köztársasági elnök észrevételeinek figyelembevételével kedden – 224 igen szavazattal, 78 nem ellenében – ismét elfogadta az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító jogszabályt.

Az Országgyűlés április végén rendelkezett úgy, hogy a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara a megyei szervezeteinek elnökei közül is választhat országos elnököt, illetve alelnököt.

Az államfő azonban megfontolásra visszaküldte a törvényt, mivel helyettesítési lehetőség hiányában szabályozatlan maradt, hogy a több tisztséget betöltő vezetők hogyan gyakorolhatják jogaikat, teljesíthetik kötelezettségeiket (az agrárkamara országos elnökségének ugyanis a megyei vezetők is tagjai). Áder János szerint ez a szabályozási hiányosság az agrárkamara működésképtelenségéhez vezethetett volna.

A most elfogadott módosítás fenntartja az agrárkamarai elnök és alelnökök személyes feladatellátási kötelezettségét, de két tisztség betöltése esetén lehetővé teszi a helyettesítést, és ennek részleteit a kamarai szervezeti és működési szabályzatokba utalja.

Az ellenzék korábban arra hivatkozva bírálta a Fejér megyei fideszes képviselők által beterjesztett javaslatot – amelyre négy kormánypárti politikus, köztük Ángyán József korábbi agrárállamtitkár is nemet mondott -, hogy azt Zászlós Tiborra, a Fejér megyei agrárkamara elnökére szabták, aki az országos szervezet alelnöki pozíciójára is sikerrel pályázott. Zászlós Tibor április 15-én – a törvényjavaslat benyújtása után, de még elfogadása előtt – lemondott megyei elnöki tisztségéről.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés