Hírek

Változik a biztosítási díjtámogatás a termelőknek

Új uniós szabályozás lép életbe az állami támogatásokkal kapcsolatban, ezért a mezőgazdasági biztosítások díjtámogatásának szabályozása is megváltozik.

Módosul a jogosultak köre és már nem az egységes kérelemben kell beadni az igénylést jövőre. Az állami támogatásokra vonatkozó új uniós szabályok alapján 2015-re vonatkozóan módosul a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatásra jogosultak köre, így 2014 novemberétől a mezőgazdasági csoportmentességi EU rendeletben meghatározott követelmények alapján kizárólag mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő termelők igényelhetnek majd mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást. Egyéb támogatástartalmi elemekben azonban a konstrukció a megszokott módon működik tovább: a díjtámogatást továbbra is egy évre vonatkozóan, a megszokott „A”, „B” vagy „C” konstrukcióban szereplő növénykultúrákra és káreseményekre lehet igénybe venni, a támogatás intenzitása továbbra is 65 százalék lesz.  A legfontosabb eljárási változás a korábbi szabályokhoz képest azonban az, hogy 2015-re vonatkozóan a díjtámogatás iránti igényt már nem a jövő évi egységes kérelmen kell jelezni, hanem a termelőnek a biztosítási ajánlat megtételét követő 5 napon belül támogatási kérelmet kell benyújtania az MVH-hoz. A támogatási kérelem benyújtására folyamatosan nyitva álló időszak legkésőbb 2015. május 31-én zárul. A támogatási kérelem az MVH által közleményben rendszeresített nyomtatvány szerinti kérelemből, valamint a biztosítási ajánlat egy másolati példányából áll.

Abban az esetben, amennyiben a szerződő fél nem a mezőgazdasági termelő (integrátori szerződés), úgy a támogatási kérelmet a szerződő fél nyújtja be az MVH-hoz azzal, hogy az MVH-nyomtatvány szerinti kérelmet minden egyes biztosított (mezőgazdasági termelők) vonatkozásában kitölti, és azokhoz egy biztosítási ajánlat-másolatot mellékel. Továbbá a szerződő félnek továbbra is mellékelnie kell azt a meghatalmazást, amelyben a mezőgazdasági termelő meghatalmazza a szerződő felet az adott díjtámogatott konstrukció megkötésére.

A támogatási kérelem befogadásáról az MVH két hónapon belül végzést hoz, amely azonban nem értékelhető a termelő jogos támogatási igényének elismeréseként. További változás, hogy a mezőgazdasági termelők felhatalmazása alapján a biztosítóknak a biztosítási szerződések helyett a biztosítási szerződés adatai közül a szerződéskötés dátumára, a kötvényszámra, a biztosítási eseményre, a módozatra, a biztosított növénykultúrára, a hozamra, a területre, a blokkazonosítókra, és „A”, „B”, „C” típusonként a díjelőírásra vonatkozó adatokat kell megküldeniük az MVH részére, 2015. szeptember 30-ig.

Az MVH a díjtámogatásról szóló döntését a 2015. szeptember 30-ig beérkezett szerződési adatok, valamint a 2015. október 15-ig megküldött biztosítói díjigazolás alapján hozza majd meg folyamatosan, de legkésőbb jövő év december 31-ig. A biztosítási díjtámogatás termelők részére történő kifizetése tehát akár már 2015 végén is megtörténhet a 2015. gazdasági évre megkötött biztosítások vonatkozásában.

A mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás további részletes feltételeiről a várhatóan novemberben megjelenő módosított támogatási jogszabály fog rendelkezni, miután azt az Európai Bizottság csoportmentességi eljárásban befogadta és nyilvánosságra hozta az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

Forrás: piacesprofit.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés