Hírek

VM: 16 ezer hektár állami földre kötöttek haszonbérleti szerződést április végéig

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) az idén április végéig 16 ezer hektár haszonbérbe adásáról kötött szerződést összesen 426 pályázóval – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A tájékoztatás szerint a tárca tavaly októberben első körben 65 ezer hektár állami tulajdonú termőföldet jelölt ki haszonbérleti pályázatra, amelyből eddig 35 ezer hektárt hirdetett meg. 

    
A VM közleményében úgy fogalmaz: "annak ellenére, hogy soha egyetlen kormány sem hirdetett meg ekkora területet, és soha nem tudtak a családi gazdálkodók ekkora földet bérelni, a pályázat vesztesei, illetve a politikai haszonlesők megpróbálják lejáratni az eljárást."


    
Hangsúlyozzák: a pályáztatás fő célja a kis és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodások megerősítése. Ennek megfelelően a NFA az eljárásnál a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket hozza helyzetbe, és a haszonbérbe adást állattartáshoz köti. A pályázók lakhelye, illetve székhelye nem lehet az érintett termőföld 20 kilométeres körzeténél távolabb. A meghirdetett földek átlag mérete 25 hektár, amelyet a nyertes pályázók 20 évre kapnak haszonbérbe. 


    
Az NFA gondoskodott mind a 65 ezer hektár hasznosításáról, 40 ezer hektárra egy évre szóló földhasználati megbízást adott – közölte a minisztérium. Ebben a területben szerepelnek azok a földek is, melyeket az NFA már meghirdetett, de a pályázatok eredményhirdetése még nem történt meg. A megbízások kiadására a tájékoztatás szerint azért volt szükség, hogy a gazdálkodók jogszerűen használhassák a földeket, és május 15-ig beadhassák a földalapú támogatás igényléseket.


    
A VM kitért arra is: elindult az NFA közreműködésével a szociális földprogram és a közmunkaprogram. A szociális földprogram részeként – a települési önkormányzatokkal történt előzetes konzultáció alapján – 76 település erősítette meg a szándékát mintegy 1151 hektár termőföld igénybevételére. A közmunkaprogramra vonatkozó igények befogadása a Belügyminisztériummal egyeztetve folyamatosan zajlik.


    
A tárca szerint a magyarországi birtokszerkezet egyik legnagyobb problémája az osztatlan közös tulajdonú területek magas aránya. Ennek felszámolására a kormány meghirdette, hogy aki 2012. június 1-jéig kéri a körzeti földhivataloknál tulajdonának kimérését, annak átvállalja a költségét. A minisztériumban készül a földdel kapcsolatos jogszabálycsomag, amely a birtokszerkezettel, az üzemszabályozással kapcsolatos még létező kihívásokra is megoldást kínál – fogalmaz a közlemény.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés