Hírek

VM: jelentősen nőtt a jövedelem a mezőgazdasági termelésben

Tavaly 47 százalékkal nőtt az egyéni gazdaságok egy hektárra jutó jövedelme az előző évhez képest az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) előzetes adatai szerint – tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárca közleménye szerint a gazdák jövedelme a tesztüzemi rendszer adatai szerint az uniós csatlakozás óta csaknem folyamatosan nőtt, ami részben az évről évre emelkedő közvetlen támogatásoknak köszönhető. A 2009-es visszaesés után 2011-ben folytatódott a jövedelem növekedése.

    
A közlemény ugyanakkor rámutat: a 2011-es év nem volt egyformán kedvező az összes gazdaság számára. Az év nyertesei a szántóföldi növénytermesztők voltak, elsősorban a gabonaárak emelkedése miatt. A zöldségtermesztők jelentős veszteségeket szenvedtek az előző évhez képest, ami főként az árak csökkenésével magyarázható, míg a szőlészeteknél és a gyümölcstermesztőknél nőtt a jövedelem. Az állati termékek árai 2010-hez képest mintegy 20 százalékkal emelkedtek, ez a jövedelem növekedésében is megjelent, annak ellenére, hogy a takarmányköltségek is nőttek. 


    
Az egyéni gazdaságok 2011-ben az előző évhez képest csaknem 80 százalékkal növelték az egy hektárra jutó bruttó beruházásaikat. 


    
A közlemény szerint az alapadatokat az AKI által működtetett tesztüzemi rendszer biztosította. A rendszer a mezőgazdasági vállalkozásoknál gyűjtött számviteli, valamint termelési adatokra épül és alapvetően ezen vállalkozások jövedelmeinek alakulását vizsgálja. A tesztüzemi rendszer eredményszemléletű, az egyéni gazdaságok (őstermelők és mezőgazdasági vállalkozók) adatait is a társas gazdaságokhoz (gazdasági társaságok és szövetkezetek) hasonló struktúrában tartalmazza, tehát az egyéni gazdaságoknak is van mérlegük és eredménykimutatásuk.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés