Hírek

Állattenyésztés – Erdélyben feltörést okoz a disznókábítás

Pisztolyokat osztanának ki a romániai állatorvosok között, akiket "lőgyakorlaton" képeznének ki, persze nem gyilkolás céljából. A szakembereknek a disznóvágás előtt kellene így elkábítaniuk majd a jószágot.

Létrehozva:

|

Az erdélyi Krónika egész riportot szentelt annak, hogy Erdély-szerte kezdődik a karácsonyt megelőző disznóvágások időszaka, de Romániában továbbra is teljes a bizonytalanság a háztáji sertésvágás körül. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) ugyanis közleményben tudatta, hogy az európai uniós előírásoknak megfelelően a gazdáknak kötelező elkábítaniuk a levágandó sertést, és csak ezután szúrhatják meg az állatot.

A humánus leölésről külön törvény is rendelkezik, de a betartásával kapcsolatos határozatok körül még mindig sok a kérdőjel. Az eljárás ugyanis jelenleg csak a kisgazdákat érinti, hiszen a vágóhidakon már évek óta használják a kábítást, többnyire áramütéssel vagy szén-dioxid-mérgezéssel. 

Mint a lapból kiderül, az országos hatóság több egyeztetést is folytatott az állatorvosi kamarával, és úgy döntöttek, hogy az állatorvosok feladata lesz a háztáji gazdaságokban levágandó állatok bódítása. Ezt altatólövedékkel végeznék, a pisztoly szakszerű használatára pedig Bukarestben tartanak képzést egyes állatorvosoknak, akiknek ezt követően a megyében dolgozó többi kollégájukat kellene kiképezniük a feladatra. Egyesek szerint ez a módszer azonban nehezen kivitelezhető, mivel nincs elegendő állatorvos. 
    

A lap szerint ráadásul az állatorvosi kamara még nem szerezte be a szükséges pisztolyokat, amelyeket ki kellene osztani az állatorvosok között. Némelyikük ugyanakkor kijelentette, hogy nem öl állatot.  
    

A bizonytalanságot növeli, hogy egyes esetekben a tisztségviselők is ellenzik az állatok elkábítását. "Senki ne mondja meg nekem, hogy a kapun belül miként szúrjam le a disznót: álmában vagy éber állapotban. Maholnap azt is megszabnák, hogy miként kell kitekerni a csirke nyakát" – idézte a Krónika Náznán Jenőt, a Maros megyei mezőgazdasági igazgatóság megyei vezetőjét.

Forrás:MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook