Hírek

Befejeződött az első egyetemi juhászkurzus Debrecenben

Befejeződött az el­ső egye­te­mi ju­hász­kur­zus Debrecenben, a tan­fo­lyam részt­ve­vői a há­rom hó­na­pos kép­zést kö­ve­tő­en csü­tör­tö­kön ad­tak szá­mot tu­dá­suk­ról a Debreceni Egyetemen.

Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dé­kán­ja az MTI-nek el­mond­ta: a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel kö­zö­sen szer­ve­zett ok­ta­tás vé­gén hu­szon­egy gya­kor­ló ju­hász kap­ta meg az ok­le­ve­lét.
„Értelmes, ér­dek­lő­dő em­be­rek je­lent­kez­tek az ok­ta­tás­ra, és a gya­kor­lat­ban új tech­no­ló­gi­ák­kal, te­nyész­té­si el­já­rá­sok­kal is­mer­ked­tek meg” – tet­te hoz­zá a dé­kán. Megjegyezte: a kép­zés ta­pasz­ta­la­tai alap­ján új juh­te­nyész­tő be­mu­ta­tó­te­le­pet hoz­nak lét­re az egye­te­men.
Komlósi István el­mond­ta, hogy az is­ko­la­pad­ba is­mé­tel­ten be­ülő ju­há­szok, vál­lal­ko­zók faj­ta­is­me­re­tet, sza­po­ro­dás­bio­ló­gi­át, gyep­gaz­dál­ko­dást, tar­tás­tech­no­ló­gi­át és gaz­dál­ko­dá­si is­me­re­te­ket ta­nul­tak, és tá­jé­ko­zód­tak a juh­te­nyész­tés leg­fon­to­sabb kér­dé­se­i­ről.
A di­á­kok­tól ka­pott in­for­má­ci­ók alap­ján fel­mér­ték, hol van tu­dás­hi­ány az ága­zat­ban, és a szö­vet­ség­gel együtt­mű­köd­ve jö­vő­re új­ra meg­hir­de­tik a ju­hász­kur­zust.
Ezen a hé­ten Debrecenben és Hódmezővásárhelyen öt­ven­egyen tet­tek si­ke­res ju­hász­vizs­gát, előt­te Kaposváron több mint tí­zen vizs­gáz­tak, és rö­vi­de­sen be­fe­je­ző­dik a ju­hász­kép­zés Szegeden is – tá­jé­koz­ta­tott Komlósi István.

 

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés