Állattenyésztés

Gazdálkodás

Elit alakulat védi a gazdákat

Az egyre gyakoribb farkastámadások miatt a francia kormány elrendelte egy különleges alakulat felállítását, amelynek feladata a vadállatok leölése lesz.

A hivatásos farkasölők még augusztusban megkezdhetik a munkát, hiszen a teljes francia bárányállomány veszélyben van. Csak az elmúlt 12 hónapban nyolcezer bárányt vadásztak le a farkasok, áprilisban egyetlen ragadozó 21 birkával végzett. A francia kormány azért szánta rá magát a lépésre, mert a vadállatok már nemcsak a gazdák állataira, hanem a farmerekre is veszélyt jelentenek. 

Júniusban egy 16 éves fiút vett körbe egy kilenc szürke farkasból álló falka, a tinédzser szerencsére még időben el tudott menekülni a ragadozók elől. „ Az utóbbi hónapokban mintha hozzánk szoktak volna, már nem félnek az emberektől”- nyilatkozta a fiú apja, akinek tanyájáról számos jószágot raboltak el farkasok.

A környezetvédelmi minisztérium adatai alátámasztják a gazdák aggályait, hiszen Franciaországban a szürke farkasok száma az utóbbi tíz évben háromszorosára nőtt. Bár a vadállatok kilencven százaléka a Francia Alpokban él, már az ország sűrűbben lakott, északi és középső részein is nyomukra bukkantak. Vosges városában már 2011-ben, tavaly pedig Párizstól mindössze 250 kilométerre láttak szürke farkasokat. Szakértői vélemények szerint a ragadozók egy nap alatt akár 400 kilométert is megtehetnek, és már egyáltalán nem ijesztik meg őket az építmények, így az autópályák sem.

Bár az 1979-es berni egyezmény védi a szürke farkasokat, és 2007-ben Franciaország is felvette őket a védett állatok listájára, olyan különleges helyzetekben, mint a mostani, lehetséges az állatok vadászata. A francia kormány tavaly döntött arról, hogy évente 36 szürke farkassal lehet jogszerűen végezni, ami a kiképzés alatt álló farkasölők feladata lesz.

NGO

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés