Állattenyésztés

Gazdálkodás

EU ammóniatervek: a jövőben szigetelni kell az istállókat?

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága amellett foglalt állást, hogy 2025-ig különösen szigorú feltételeket vezetnek be az ammónia kibocsátás csökkentésére. Ez egyértelműen meghaladja a bizottság irányelveit.

Egy szociáldemokratákból, liberálisokból, zöldekből és baloldaliakból álló koalíció múlt héten leszögezte azt a követelést, hogy a nagyrészt mezőgazdaságból származó ammónia kibocsátást az egész unióban 2025-ig 29 százalékkal, 2030-ig 30 százalékkal csökkentsék a 2005. évihez képest. 

A háttérben bizonyos légköri szennyezőanyagok nemzeti kibocsátási határértékeinek csökkentéséről szóló irányelvek (NEC-irányelvek) átdolgozása áll. Németországtól várják messze a legnagyobb erőfeszítéseket: Németországban az ammónia kibocsátásnak már 2025-ig 46 százalékkal kellene csökkennie, 2030-ig pedig 47 százalékkal. A bizottság eredetileg 39 százalékos csökkentést javasolt 2030-ig. 

A Parlament Mezőgazdasági Bizottsága korábban kevésbé szigorú feltételek mellett foglalt állást, és különösen a metán felvételét utasította el a NEC-irányelvekbe. Martin Häusling, a Zöldek/EFA frakciójának agrárpolitikai szóvivője ugyanakkor üdvözölte az eredményt.”Vannak alternatív megoldások a jelenleg uralkodó iparszerű mezőgazdasághoz képest, mely szennyezi a levegőt és a klímát”, nyilatkozta Häusling.

A Landvolk Niedersachsen (a gazdák érdekképviselete) körében „igazi rémületet” váltott ki az EU környezetvédelmi politikusainak szándéka. Az ott megvitatott irányelvek a gazdáinkat megoldhatatlan feladatok elé állítják”, értékelte Werner Hilse, az egyesület elnöke a környezetvédelmi bizottság szavazását. Az ammóniára, finom porra és metánra tervezett új kibocsátási határértékek teljesen elfogadhatatlanok. 

Hilse emlékeztet arra, hogy a magasabb környezetvédelmi követelmények csak akkor valósíthatók meg, ha a műszaki előrehaladás segítségével ténylegesen elérhetők. A Thünen-Intézet aktuális emisszió számításainak figyelembe vételével ez éves szinten kb. 260 kilotonna (kt) ammónia abszolút redukciót jelent. Ezzel összehasonlítva a német szárnyas- és sertéstartásból származó összes emisszió 2013-ban 183 kt volt.

Hilse a terveket ezért úgy értelmezi, mint a szárnyasok szabadban tartásának tilalmát. Még a kisebb szárnyas- és sertésistállók ammóniaszűrővel történő felszerelésével, valamint a karbamid tartalmú trágyák használatának teljes tilalmával sem sikerülne elérni a célt. Az állatok igényeinek megfelelő nyitott tejelő tehén és hízómarha istállókat újra át kellene alakítani zárt istállókká. Ebben az esetben tehát a környezetvédelem az állatvédelem terhére történne.

topagrar.com

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook