Hírek

Hathavi mélyponton az olajár, ismét olcsóbban tankolhatunk

Hathavi mélypontra süllyedt a kőolaj ára a hétfői kereskedésben; a piac attól tart, hogy túlzott mértékű tartalékok halmozódhatnak föl. A Mol is bejelentette, hogy szerdától bruttó 4 forinttal csökkenti a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A 95-ös benziné most nem változik.

A mostani lehet a leggyengébb harmadik negyedév a kőolaj piacán a pénzügyi válság 2008-as kitörése óta. A kitermelés júliusban csúcsot ért el a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamaiban. Szaúd-Arábia és a többi jelentős OPEC-ország egyelőre nem hajlandó csökkenteni termelését, védve a piaci részesedését, miközben az olajár 9 százalékkal csökkent az év eleje óta.

Az északi-tengeri Brent típusból egy hordó (159 liter) 51,11 dolláron forgott közép-európai idő szerint hétfő délután egy órakor, ez 1,10 dolláros esés. Előzőleg 50,85 dolláron is járt az árfolyam, utoljára január 30-án volt ilyen gyenge.

Az amerikai WTI típus ára 71 centtel, 46,41 dollárig esett, ez négyhavi mélypont.

Az olaj árára hatással volt, hogy a hétfői friss adat szerint kétéves mélypontra gyengült a kínai feldolgozóipari aktivitás. Az árfolyamot emellett lefelé nyomja az erős dollár.

Magyarországon a csökkentéssel a gázolaj literenkénti átlagára 355-356 forintra mérséklődik, a 95-ös benziné 374-375 forint marad.
Legutóbb múlt pénteken változtak az árak, akkor bruttó 5 forinttal csökkent a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta csaknem 30 forinttal lett magasabb, az utóbbi két hétben viszont már több mint 10 forinttal csökkent.

Hazánkban a benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés