Hírek

Kiderült: manipulálhatják az olajárakat

Évente többször is eltér a kulcsfontosságú kőolajbenchmarkok mozgása attól, amit mi tapasztalunk − közölte a francia Total SA olajvállalat kereskedési részlege, a Total Oil Trading az Értékpapír-bizottságok Nemzetközi Szervezetével (IOSCO).

A Brent, a WTI és a többi olajpiaci index − amelyekkel nap mint nap több milliárd dollár értékben kereskednek intézményi és magánbefektetők − a Total kereskedői szerint megbízhatatlan, és a piactól való eltérésük egyértelműen torzítja az árakat az energiaellátási lánc egészében, köztük a végfelhasználók és az egyszerű fogyasztók esetében is.

Ugyanakkor − tették hozzá a francia olajipari kereskedők − az eltérések nem olyan elképesztően nagyok, hordónként inkább centben, mint dollárban mérhetők. Az indexek összeállításakor azonban így is tapasztalható némi szubjektív értékítélet a nagy olajipari szereplők részéről, amit véleményük szerint mérsékelni lehetne.

Az IOSCO a múlt héten ugyan elutasította az olajpiaci benchmarkok reformját, de az ezt bizonygató dokumentum mellékleteként hozták nyilvánosságra a Total augusztus végi keltezésű levelét (a BP és a Saudi Aramco az olajpiaci indexek jelenlegi rendszerét védte). A Financial Times kommentárja szerint nagyon ritka, hogy az olajipari kereskedőcégek a nyilvánosság elé lépjenek problémáikkal, jellemzőbb, hogy kevés, javarészt Londonban, Houstonban, Genfben és Szingapúrban működő szereplők inkább egymás közt tisztázzák problémáikat.

Az iraki olajkínálat az évtized végére megduplázódhat, 2030-ra pedig Szaúd-Arábia mögött stabilan a második olajtermelő lehet a közép-keleti ország − írta jelentésében az olajimportőr országok szervezete, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szeptemberben három évtizedes csúcsra, napi 2,6 millió hordóra emelkedett termelés 2020-ra 6,1 millióra emelkedhet − ehhez azonban szükséges az iraki szénhidrogéntörvény elfogadása, ami a kurdisztáni régió és a központi kormány érdekellentéte miatt egyelőre távoli.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés