Hírek

A gázkvóta felhasználási határidejének meghosszabbítását kezdeményezi az agrárkamara

Meghosszabbíttatná a mezőgazdasági termelők kedvezményes árú gázkvótájának felhasználási határidejét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A tájékoztatás szerint a NAK azzal a kéréssel fordult a Földművelésügyi Minisztériumhoz (FM), hogy a tárca kezdeményezze a gázellátás piaci szabályzását ellátó Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnál a határidő ez év december elsejéről 2015. január 31-re történő módosítását, a NAK tagságának kezdeményezésére.
Az elmúlt hónapok csapadékos, viszonylag hűvös időjárásának következtében a kukorica, a napraforgó és a szója betakarítása elhúzódik. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a gázkvótával rendelkező, elsősorban terményszárítással foglalkozó mezőgazdasági termelők sok esetben az igényelt gázmennyiség felhasználásának december elsejei határidejét – önhibájukon kívül – nem tudják betartani – olvasható a közleményben.
A kedvezményes árú gázkvótát a nagyobb, terményszárítót működtető mezőgazdasági cégek veszik igénybe a nedves termény szárítására. A kedvezményes gázkontingens felhasználására azonban csak egy adott időintervallumon belül van lehetőség a szerződés szerint. A cégek azért kérik a határidő  meghosszabbítását, mert a termény is csak később kerül a magtárba a csapadékos időjárás miatt – közölte a NAK az MTI megkeresésére.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés