Hírek

Ártüske az élelmiszerpiacon

Az Egyesült Államokat, valamint Európa és Közép-Ázsia egy részét sújtó szárazság miatt tíz százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak júliusban, ezen belül a legfontosabb gabonák piacán történelmi drágulás figyelhető meg − jelentette a Világbank.

A kukorica és a búza ára egy hónap alatt 25 százalékkal, a szójabab 17 százalékkal, a rizs négy százalékkal emelkedett, ami komoly gondokat okozhat a legszegényebb országok lakosságának élelmiszer-ellátásában. A fekete-afrikai Mozambikban például az elmúlt negyedévben 113 százalékkal szállt el a kukorica ára. A Világbank Food Price Indexe, amely a nemzetközi szinten forgalmazott termékek árának változását követi, hat százalékkal volt magasabban, mint tavaly júliusban és egy százalékkal haladta meg 2011 februárjában elért korábbi csúcsát. A Világbank nem számít ugyan a 2008-ashoz hasonló éhséglázadásokra, de enélkül is számos kockázatot lát.

A kormányok pánikban cselekedve korlátozhatják az élelmiszer-kereskedelmet, a déli félteke termése is rosszul alakulhat, megugorhatnak az energiaárak és újabb természeti jelenségek, például a Csendes-óceán térségében kialakuló El Niño okozhatnak időjárási zavarokat.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook