Hírek

EU származás jelzése: Honnan jön a tej?

Az EU aktuális mezőgazdasági tanácskozásán Luxemburgban a mezőgazdaságon belül elsősorban a tej származásának jelölése volt a fő téma. A vélemények megoszlottak.

Az EU Mezőgazdasági Tanácsának luxemburgi ülésén a lett elnökség tűzte napirendre a tej és tejtermékek jelölésének megvitatását. A vita során néhány tagállam azzal érvelt, hogy a tej és a tejtermékek kelendőbbek, ha a vevőt tájékoztatják a származásról. Voltak, akik arra figyelmeztettek, hogy a jelölési kötelezettség többletköltséget fog jelenteni. Mialatt az unió tagállamai a témával kapcsolatban az EU-bizottság beszámolóját hiányolták, Hogan megígérte ennek pótlását a következő hétre.

A tej származásának jelölése: A Mezőgazdasági Tanács érvei pro és kontra

Az Európai Unió néhány országa emellett kihasználta azt a lehetőséget, hogy felhívja a figyelmet a származási jelölés jelentőségére. Olaszország a tejkvóta megszüntetését követően a jelölés bevezetését megfelelő kísérőintézkedésnek tartja. A tej értékesítését segíthetné a kevésbé versenyképes régiókban, ha a fogyasztókat tájékoztatják arról, hogy az Európai Unió melyik tagállamában történt a termelés és a feldolgozás. Az Egyesült Királyság és Lengyelország is előnyösnek tartja, ha a tejtermékekre is kötelezően bevezetnék a származás jelölését, ugyanúgy, mint ahogy eddig ez csak a húsnál kötelező. Belgium és Spanyolország azonban az új címkék többletköltségére figyelmeztetett. Az Európai Unió Mezőgazdasági Tanácsában a tagállamok a bizottság beszámolója alapján júniusban akarnak ismét tárgyalni a tejtermékek származási jelöléséről.

Forrás: agrarheute.com

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook