Hírek

Itt a tejkvóta vége!

A tejipari szövetség aktuális politikai riportjában Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter vendégkommentárja jelent meg a tejkvóta kivezetésével kapcsolatban.

Itt olvasható az eredetileg elhangzott szöveg:

„2015. március 31. jelentős mérföldkő az európai tejpiaci politika szabályozás csökkentésének útján. A tejkvóta szabályozás kivezetése mellett nincsen más reális alternatíva. Ez politikai konszenzus.

Tudom, hogy a kvótaszabályozás kiesése új keretfeltételeket fog hozni a tejgazdálkodás, és különösen a tejtermelés számára. Ugyanakkor szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy a tejágazatunk meg fog felelni ennek a kihívásnak. 2014. első félévében az 5 milliárd €-ra növekedő export, ami 12 %-os emelkedést jelent, részben a megnövekedett exportmennyiségnek, részben pedig a magasabb exportáraknak köszönhető. 25 milliárd € forgalommal a német tejipar a német élelmiszergazdaság egyik legfontosabb területe.

A tejkvóta megszűnése az előre tekintő tejtermelőknek nemcsak a termékek tervezésénél jelentkező nagyobb vállalkozói szabadságot jelenti, hanem a termelés bővítése esetén a kvótaköltség elmaradását is. Ugyanakkor az egész tejiparban, és az igazgatásban is csökkennek az adminisztrációs költségek. A szabályozási út célegyenesében a jövő évi kvótaszabályozás megszüntetésével ismét közelebb értünk célunkhoz. Az út azonban csak 2014 folyamán, a kvótaév szokásos elszámolásával és lezárásával ér véget.

Sajnos ezt az utat az orosz importembargó megnehezíti. Azonban vannak más tagállamok, melyeket mindez sokkal súlyosabban érint, mint a német tejipart. A szolidaritás jegyében a belső piacon az Európai Bizottság intézkedéseit követtem.

Ebből kiindulva biztos vagyok benne, hogy a közös agrárpolitikai reformmal megerősített biztonsági háló tartani fog. Az EU piacfigyelő helyeinek korai figyelmeztető rendszere fontos eszköz a megfelelő döntéshozatalban. Tudjuk, hogy a kevésbé szabályozott tejpiac nem lesz mentes a rövidtávú és ciklikus ingadozásoktól. De biztos vagyok abban, hogy az értékteremtő láncban a tej közös és szolidáris fellépés esetén elegendő rugalmassággal és alkalmazkodóképességgel fog rendelkezni, hogy az ilyen ingadozásokat legyőzze.

A tejpiacon a hosszú távú kilátásokat minden piaci szakértő pozitívan ítéli meg. Hasznos lesz, hogy a termelés a piachoz fog igazodni. Ezzel reális bázisunk lesz a tejfeldolgozás és tejtermelés további sikereihez.”

Forrás: topagrar.com

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook