Hírek

Május 20-ig kell leadniuk szja-bevallásukat a mezőgazdasági őstermelőknek

Az őstermelő személyijövedelemadó-bevallási kötelezettsége – a 2014-ben megszerzett adóköteles jövedelme tekintetében – két időponthoz kötődik.

– 2015. február 25., ha az őstermelő áfafizetési kötelezettséget eredményező tevékenységet folytat vagy egyéni vállalkozói tevékenységet is végez,
– 2015. május 20., ha 2014-ben nem volt általános forgalmi adó fizetésére kötelezett adóalany, illetőleg egyéni vállalkozói tevékenységet egyáltalán nem végzett, vagy e tevékenységét 2014-ben megszüntette.

Ha az őstermelői tevékenységéből származó, támogatás nélkül számított bevétel a 600 000 forintot nem haladta meg, és más, bevallási kötelezettség alá eső jövedelme sem volt az őstermelőnek, akkor nem kell bevallást benyújtania. A 600 000 forintot el nem érő bevételt akkor sem kell szerepeltetni az szja-bevallásban, ha más adóköteles jövedelem miatt kell bevallást benyújtania a magánszemélynek. A közös őstermelői igazolványban feltüntetett magánszemélyek, a családi gazdaságok nem foglalkoztatottként közreműködő tagjai is kötelezettek őstermelői tevékenységük tekintetében szja-bevallás benyújtására.

Az őstermelői tevékenység adóköteles jövedelme az adózó választásától függően többféleképpen is meghatározható (tételes költségelszámolás, 10%-os költséghányaddal alkalmazása, átalányadózás). Ha a tételes költségelszámolást választó őstermelő támogatások nélküli bevétele az adóévben nem haladta meg a 4 millió forintot és rendelkezik az adóévben elért őstermelői bevétel 20 százalékának megfelelő összegű számlával, akkor az szja-bevallásában nyilatkozhat arról, hogy az adóévben nem volt mezőgazdasági kistermelésből jövedelme. Ebben az esetben az adóévben elért bevétel 5 százaléka után 15 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie az őstermelőnek, melyet a szja-bevallásban kell bevallania.

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés