Hírek

A búza és repce fejtrágyázása

A nitrogén nem ásványi eredetű, de mégis ásványi formában (ammónium-ion, nitrát-ion) formájában veszi fel a növény. A nitrogén hatásában a leglátványosabb elem.


A fejtrágyázás célja a kultúrnövény tápanyagigényét kielégíteni olyan fenológiai fázisban (intenzív növekedés, virágzás, termésképzés), mikor a talaj jó feltöltöttsége mellett sem képes elegendő tápanyagot szolgáltatni, mert a talaj nitrogén tartalma 98%-ban szerves formában van jelen, mely terméskorlátozó hatású lehet. A nitrogén pótlására van ilyen módon szükség, dózisa 30-80 kg/ha N hatóanyag, érdemes mikroelem tartalmú műtrágyát használva, egyúttal mikroelem pótlást is végezni.

A növénykultúra érzékenységétől függően használhatunk szemcsés szilárd, vagy folyékony (nitrosol) műtrágyákat. Jellemzője ezeknek a műtrágyaféleségeknek az, hogy nagy töménységben (21-46%) tartalmazzák a hatóanyagot, velük elsősorban nem a növényt trágyázzuk, hanem a növényzet alatti talajfelszínt!

A kijuttatott fejtrágya a talajfelszínen részben ammóniára bomlik, melyet a növényzet a levélzeten keresztül felvesz és hasznosít, egy része denitrifikáció miatt elveszik, a maradékot pedig a csapadék bemossa a talajba, és a talajfelszínhez közeli gyökérzóna veszi fel.

Folyékony fejtrágyát csak olyan kultúrákban használjunk, melyek leveleit viaszréteg védi, a kijuttató-gépet nagy cseppeket képző fuvókákkal szereljük fel, mert a nagy cseppek leperegnek a viaszos levélről!

A fejtrágyzás megoldására FertiSol és Gramix NPK termékcsaládunkat javasoljuk.

A FertiSol nitrogén tartalmú folyékony műtrágya, mely hatóanyagtartalmát fele-fele arányban ammóniumnitrát és karbamid beoldása adja. Az oldatműtrágya tartalmazza mindhárom nitrogén formát (nitrát, ammónia, amid), így a gyors tápanyag visszapótlás mellett elősegíti a növények huzamosabb időn keresztüli folyamatos nitrogén ellátását.

A termékcsalád mezo- és mikroelem tartalmú tagjai a szántóföldi növénykultúrák ezen tápelemekre való érzékenysége alapján lett kialakítva.

A Gramix NPK összetett szilárd NPK műtrágya család, melynek standard –általános műtrágyázási gyakorlatban elfogadott– tagjai mellett rendelkezünk adott talajadottsághoz és növényi igényhez igazodó hatóanyagú, növény- és termőhely specifikus, mezo- és mikro elemekkel kiegészített, egyedi összetételű termékekkel.

Látogasson el weboldalunkra, a www.fertilia.hu –ra, vagy keresse az Ön területéhez legközelebbi szaktanácsadó kollégánkat egyedi ajánlatért!

 

Szobi Géza 
Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megye
Mobil: 30/576-2828

Gallai Ferenc
Tolna-, Baranya megye
Mobil: 30/747-3082

Nagy Margit 
Fejér-, Veszprém megye
Mobil: 30/335-6147

Saska Szabolcs 
Pest-, Nógrád-, Heves megye
Mobil: 30/650-2012

Faggyas János
Békés-, Csongrád megye
Mobil: 30/631-5672

Tóth Tamás
Jász-Nagykun-Szolnok megye
Mobil: 30/576-2884

Kovács Zsuzsa
Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye                
Mobil: 30/321-5228

Heves János
Somogy-, Zala megye
Mobil: 30/552-5938

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook