Hírek

A hollandok lényegesen kevesebb zöldséget és gyümölcsöt exportálnak

A holland gyümölcs- és zöldségexport az év első felében érezhetően visszaesett. Ahogy az ágazat Groenten-Fruit Huis szervezete ezen a héten a minőségellenőrzési hivatal (KCB) adataira hivatkozva közölte, az export ennél a termékcsoportnál a 2015. januártól júniusig terjedő időszakban az előző évi megfelelő időszakhoz viszonyítva 5 százalékkal, 1,435 millió tonnára csökkent. Az egyes termékeket vizsgálva azonban az export nem mutat egységes képet.

A mennyiséget tekintve a hagyma áll az első helyen 462.000 tonnával; éves összehasonlításban ez az előző évben 12 százalékkal több volt. A paradicsomnál ugyanakkor 8 százalékos csökkenés tapasztalható 334.000 tonnára, ami elsősorban Németországot érintette.  Uborka esetében a szektort képviselő egyesület 17 százalékos exportcsökkenést regisztrált, 161.000 tonnára. A paprikánál ugyanakkor 4 százalékos emelkedés figyelhető meg, 130.000 tonnára. Nagyobb keresletet főleg Németországban, Angliában, Lengyelországban és az Egyesült Államokban lehetett tapasztalni.

A legfontosabb exportra kerülő holland gyümölcs a körte volt. A külföldre vitt mennyiség fél éves összehasonlításban azonban 20 százalékkal, 105.000 tonnára csökkent. Második helyen az alma következett 39,000 tonnával, ami 7 százalékos csökkenésnek felel meg. A holland gyümölcs- és zöldségexport célországait összefoglaló lista élén Németország áll „hagyományosan” nagy előnnyel. Itt ugyanakkor a KCB a 2015. első felében tapasztalható összes tendenciával összhangban 6 százalékos visszaesést mutatott 418.000 tonnára.

A második helyen álló Nagy-Britannia szintén mínuszt könyvelt el, méghozzá 2 százalékos csökkenést, a végeredmény 205.000 tonna. A harmadik helyet Brazília szerezte meg, a Hollandiából származó gyümölcs- és zöldségimportjának megsokszorozásával, számokban kifejezve 3000 tonnáról 93.000 tonnára történt a növekedés, ami nagyrészt a hagymának köszönhető.

proplanta.de

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook