Hírek

A mezőgazdaság biztosan számíthat jövőre munkaügyi ellenőrzésre

övőre a faiparban, az egészségügyben és a mezőgazdaságban terveznek célellenőrzéseket a munkavédelmi hatóságok, utóbbiakat az elmúlt években megszaporodott biológiai kórokozók okozta fertőzéses esetek indokolják.

A munkaügyi ellenőrzések fókuszában a szabadságolás mellett a munkaerő-kölcsönzési és az alapvető foglalkoztatási szabályok betartása áll majd. Jövőre a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálja majd tavaszi célvizsgálata során a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Igazgatósága a megyei kormányhivatalok szakembereire támaszkodva – derül ki a hatóság 2015-ös ellenőrzési tervéből. A hatóság elsősorban az atipikus foglalkoztatással érintett, az általánosnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő munkavállalók foglalkoztatásáról, és a kapcsolódó szabályok érvényesüléséről akar reprezentatív adatokat szerezni. A június-júliusra tervezett célellenőrzés során a munkavállalók jogviszonyának rendezettségére és az alapvető foglalkoztatással kapcsolatos jogszabályok betartására kíváncsi annak érdekében, hogy a dolgozók alapvető jogai érvényesüljenek, és a legálisan működő vállalkozások versenyhátránya csökkenjen. Október-novemberben a 2012-ben elfogadott új Munka törvénykönyv szabadságolási szabályainak gyakorlati alkalmazása lesz az ellenőrzések fókuszában – az ellenőrök pedig a formai és tartalmi szempontokat is vizsgálják majd. A munkaadók idén is számolhatnak a gyakori utóellenőrzésekkel is, emellett a hatóság arra is emlékeztet, hogy súlyos jogsértés esetén a munkaügyi bírság 30 ezertől 20 millió forintig terjedhet.

A munkavédelmi ellenőrzési tervben a második negyedéven a faipari tevékenységek, technológiák, és munkaeszközök célvizsgálatát rendelte el az NMH. Érdekes, hogy a téli hónapokban, amikor az erdészeti faipari munka dandárja van, nem tervez ellenőrzést a hatóság, holott az utóbbi években némiképp megfogyatkozott az ellenőrizhető hazai faipari vállalkozások száma. A harmadik negyedévre a biológiai kóroki tényezők okozta fertőző betegségek megelőzés érdekében tervez célvizsgálatot az NMH. Indokként az elmúlt két évben a mezőgazdaságban – mint a nádvágóláz, vagy a lépfene fertőzés –  és az egészségügyben (rüh, vagy egyéb kórházon belüli járványok ) jelentősen megszaporodott foglalkozási eredetű fertőző megbetegedéseket említi az ellenőrzési terv. A vizsgálatok során főként a  megelőzés érdekében hozott munkaadói intézkedésekre lesznek kíváncsiak a felügyelők. 2015 utolsó negyedévében a bányakapitányságokkal, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal egyeztetve a bányászat munkaegészségügyi ellenőrzését tervezi a hatóság. Elsősorban a munkakörülményeket ellenőrzik majd, mivel a bányászat során számos egészségkárosító kockázattal, baleseti veszélyforrással, és esetenként előre nem látható veszélyek megjelenésével is számolni kell.

Forrás: napigazdasag.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés