Hírek

Az elemzők rekord kukoricatermést várnak az EU-ban

Még eltart egy ideig, mire elkezdődik az európai kukoricaaratás, de a várható termésmennyiséggel kapcsolatos utolsó előrejelzések még nagyobb termést jósolnak.

Kukorica esetében az idén az Európai Unióban nagyon jó termés várható. Egyre több elemző vár az eddigi 2011 évi rekordtermést megközelítő mennyiségeket. Ennek ellenére az európai importigény viszonylag magas marad, és az esetleges rekordtermés sem fedezi az európai szükségleteket/fogyasztást. A kukoricaárak az európai (és mindenekelőtt a nemzetközi) kukoricapiacon már reagáltak a várható kínálatnövekedésre, az elmúlt négy évben tapasztalt legmélyebb pontra süllyedtek.

A rekordtermés nem fedezi a szükségletet

A Strategie Grains európai elemző cég az európai kukoricatermést augusztusban 68 millió tonnára becsülte, ez 1,6 millió tonnával több, mint a júliusi prognózis. Ez Európában az eddigi második legnagyobb kukoricatermés lenne a 2011 évi után (68,6 millió t). A 2013 évi európai kukoricatermést (64,4 millió t) ez a prognózis 3,8 millió tonnával, azaz jó 6 százalékkal haladja meg.

Az ADM/Töpfer elemzői július végén 67,8 millió t kukoricatermést prognosztizáltak, hasonlóan nagy termést, mint a Strategie Grains. Az Európai Bizottság július végén 70,8 millió tonnával viszont új rekordra számított. A kukorica szükséglet/fogyasztás az európai belső piacon az Európai Bizottság adatai szerint közel 76 millió t, ami egyértelműen a várt termésmennyiség felett van. Az európai importszükségletet a bizottság 9,0 millió tonnára, az USDA, az USA Mezőgazdasági Minisztériuma 11,0 millió tonnára becsüli.

Több kukorica Franciaországban és Németországban

Az Európa legnagyobb kukoricatermelőjeként számon tartott Franciaországban a Strategie Grains augusztusban 15,9 millió tonna kukoricatermést vár 2014-re, ez 0,1 millió tonnával több, mint az áprilisi prognózis (15,8), és 1,0 millió tonnával több, mint a 2013 évi termés (14,9 millió t). Mi több az ADM/Töpfer elemzői a július végén közétett előrejelzésükben 16,1 millió t kukoricatermésre számítanak Franciaországban. Németországban az ADM/Töpfer elemzői az új termést 5,05 millió tonnára becsülik, a Német Raiffeisen Szövetség (DRV) augusztus elejei prognózisa szerint ugyancsak
5,0 millió t körüli termés várható. Ezek szerint Németországban is egyértelműen nagyobb termésmennyiséget takaríthatnak be, mint az előző évben (4,07 millió t).

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés