Hírek

Az őszi vetésűeknél közepes, a tavalyi vetésűeknél jó termés is lehet

Az őszi vetésű növényeknél – például a kalászos gabonák esetében – közepes, a tavalyi vetésűeknél – így például a napraforgónál és a kukoricánál – jó termés is lehet a határ mostani képe alapján – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A vidékfejlesztési tárcánál a Gabona Termékpálya Bizottság idei első ülését kötetően tájékoztatták az újságírókat a gabonaágazat aktuális kérdéseiről. Az államtitkár emlékezetett az őszi vetésű növények közül a repce sínylette meg leginkább a mostoha időjárási körülményeket, a szárazságot és a fagyot. Így ennél a növénynél – az áprilisi állapot felmérés szerint – 254 ezer elvetett területen 90 ezer hektár kipusztult.
    Czerván György hozzátette: az ország szükséglete ugyanakkor még a várható közepes termés ellenére is biztosítható lesz 2012-ben mind kenyér-, mind pedig takarmánygabonából. Búzából az előzetes becslések szerint az idei termés 3,0-3,5 millió tonna körül szemben a múlt évi 4,0 millió tonnával.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook