Hírek

Gombafertőzéseknek ellenálló búza- és kukoricafajtákat nemesítenek Szegeden

Gombafertőzéseknek ellenálló búza- és kukoricafajták nemesítésén dolgoznak a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szakemberei több kutatóintézettel és mezőgazdasági céggel együttműködve.

A 740 millió forintos összköltségű projektet az Európai Unió is támogatja. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az eredményeket bemutató konferencián előadásában kifejtette, az agrárkutatás hosszú távú feladat, amelyben az állami szerepvállalás megkerülhetetlen. Ezért is kezdett bele a kormányzat az agrárkutató-hálózat átalakításába. Hozzátette: az ágazat sajátosságai miatt a mezőgazdaságban az innovációt is jelentős részben közfeladatnak kell tekinteni. A politikus szerint ezért elengedhetetlen a kutatói utánpótlás biztosítása, a következetes munka és a kellő anyagi megbecsülés. Mesterházy Ákos, a program tudományos vezetője elmondta: olyan búza fajtajelölteket nemesítettek, amelyeknek nincs szüksége vegyszeres védelemre. Hozzátette, jó úton halad a rezisztencia, valamint a termőképesség és a minőség összehangolása is. A programban a kutatók vizsgálták a különböző fajták más fertőzésekkel – sárgarozsda, levélrozsda és levélfoltosság – szembeni ellenálló-képességét és a szárazságtűrését is – közölte a professzor. Mesterházy Ákos rámutatott, rövid távon a búza- és kukoricafajták szűrését és a megfelelő növényvédelmi technikák kiválasztását kell elvégezni, hosszú távon azonban a leghatékonyabb és leginkább környezetkímélő megoldás az ellenálló fajták nemesítése és termesztése.

Kijelentette, egy átlagos évben Magyarországon 15-17 millió tonna gabona terem, mintegy 800 milliárd forint értékben. A termesztett fajták és hibridek nagy része fogékony a Fusarium-fajok, illetve az Aspergillus flavus fertőzésre – mondta a professzor. Így a járványos években a fertőzések okozta értékcsökkenés több tízmilliárd forintos nagyságrendű, miközben az alapanyag termesztésen keresztül veszélyezteti az élelmiszeripar, az élelmiszerellátás és az egész állattenyésztés és húsipar biztonságát – közölte a szakember.

 

Forrás:FM Sajtóiroda

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés