Hírek

Kánaán jöhet a mezőgazdaságban

Még bírja a sok esőt az agrárium, a gabonákból, gyümölcsökből, zöldségekből szép terméseredményekre lehet számítani. Ez sokat dobhat az ország gazdasági teljesítményén is.

Nem okozott komolyabb kárt eddig a hazai mezőgazdaságban a szokásosnál jóval csapadékosabb nyári időjárás. Itt-ott a szőlőkben megjelent a lisztharmat, például Szekszárdon tapasztaltak károkat, de a gabonák, zöldségek-gyümölcsök betakarítását, terméseredményét eddig nem befolyásolta kedvezőtlenül a sok eső. A Földművelésügyi Minisztériumtól (FM) kértünk összegzést az idei szezonról. Úgy néz ki, valóban jó évet zárhatnak a gazdák, a terméseredményeket tekintve feltétlenül, az elmúlt évek átlagát bizonyosan meg fogja haladni a mennyiség. A szaktárca várakozása szerint a belföldi ellátás biztosított lesz a gabonákból, s ezen felül bőséges export árualap is képződik. A kilátások alapján ez meghaladhatja a 6 millió tonnát, amiből kétmilliót tehet ki a búza, hárommilliót a kukorica, a többi egyéb gabona. A tavalyi termésből ennél kevesebb, 5,6 millió tonna jutott az exportpiacokra. Mint jeleztük, a sok csapadék alapvetően nem fogta vissza terméskilátásokat, de a minisztérium szerint a búzánál megfigyelhető volt az elmúlt időben a mennyiségi és minőségi mutatók csökkenése. A learatott búza minősége az aratás előrehaladtával folyamatosan gyengül, csökken a fehérje, a sikér és az „esésszám” is. A betakarított őszi búza nagyrészt takarmány, vagy euro minőségű – jelezte lapunknak az FM.

A hazai liszt előállításához tehát biztosított a 1,2 millió tonnás étkezési minőségű búza, de a malmoknak várhatóan szelektálniuk kell a piacon lévő búzából és többet kell fizetniük a jó minőségű áruért. A legfrissebb piaci árak szerint az étkezési búzáért 45-47 ezer forintot kérnek el tonnánként. Tavaly ilyenkor 42-48 ezer forint volt az ár. A búza és a kukorica tőzsdei árában egyébként idén április, vagyis a jó terméskilátásokról szóló hírek megjelenése óta erőteljes csökkenés történt. Június környékén stabilizálódtak az árak, majd a takarmányminőségű búza piacán újabb áresés következett be, a még jobb terméskilátásokról szóló információk miatt. Az étkezési búza piacán viszont elkezdtek felfelé kúszni az árak.

Az időjárási viszonyok kedvezőek voltak a gyümölcsösökre nézve, jók lettek a termésátlagok itthon és Európa szerte is. Jelentős túlkinálat keletkezett, ami lenyomja az árakat, ezt megtapasztalhatták a meggy, a cseresznye, a dinnye, a szilva és más termények termelői, kereskedői. A szokásosnál csapadékosabb időjárásra a legutolsó agráriumi jelentésekben sem volt panasz. Bőven van hazai árualap, illetve kivitelre is jut bőségesen termény, csak az a kérdés – említi meg a szaktárca -, hogy milyen lesz a felvevő piac. Ez kérdéses – írta az FM.

Ha tényleg úgy alakulnak a dolgok, ahogy a minisztérium felvázolta, azzal nem csak a mezőgazdaság, de az egész ország jól járhat. A mezőgazdaság súlya ugyan nem a legnagyobb a gazdaságban, de egy-egy erősebb év mégis nagyot tud dobni a mutatón. Ez persze fordítva is igaz, egy gyalázatosan sikerült esztendő pedig lehúzza a GDP-t. Most szerencsére ennek ellenkezőjére van kilátás, vagyis az agrárium felől simán elérhetőnek tűnik idén a 3 százalék feletti növekedés. Ez pedig azt jelenti, hogy jobb lehet a GDP-hez viszonyított költségvetési, illetve államadósság mutató. Kérdés persze, hogy a gyengülő árfolyam ezt mennyire ellensúlyozza, mindenesetre van rá esély, hogy Magyarország – a számok szintjén legalábbis – stabil képet tudjon mutatni az év végén az EU felé.

Forrás: figyelo.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés