Hírek

Kártevő- és rágcsálóinvázió fenyeget!

A tavaszias, csapadékszegény időjárás kedvez a mezőgazdasági munkáknak, az időben elvetett növényeknek pedig áldás a májusi nedvesség.

A gazdák ki is használják a jó időt – nem csoda, hogy csak a földeken értük utol őket. – Márciusi por és májusi eső aranyat ér – vélte Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az utóbbi hetek csapadékviszonyai és a szeles időjárás lehetővé tették a földek művelését. A belvizek jelentősen visszahúzódtak, így adottá váltak a veteményezés feltételei.

– A zöldségnövények közül a petrezselyem, sárgarépa, hagyma, valamint a borsó vetése van terítéken, de zabot, árpát, lucernát és cukorrépát is lehet már vetni. Ha a talaj felső 5-10 centiméteres rétegének hőfoka meghaladja a 8 fokot, a napraforgó, ha a tíz fokot, a kukorica is a földbe kerülhet. A növényápolási munkák közül az őszi vetések fejtrágyázása a legfontosabb, de a tavasziak alaptrágyázását is lehet már végezni. A szőlőkben már befejezték a metszést. Az  első gyümölcsfák virágzásnak indultak, így a kártevők elleni védekezésnél olyan vegyszereket kell használni, melyek nem ártalmasak a méhekre. Nagy hangsúlyt kell viszont fektetni az őszi káposztarepcét fenyegető repcefénybogár elleni védekezésre – hívta fel erre a figyelmet az elnök.

– Nagy mennyiségben lehet számítani idén is a mezei pockokra; ha száz négyzetméterenként a három lakott lyukat meghaladja az állományuk, mielőbb meg kell kezdeni ellenük a védekezést, ügyelve, hogy a használt szerek a lyukakba kerüljenek, ne mellé. Nagyon visszaesett az utóbbi időben az egyébként kiváló minőségű hazai burgonya termesztése – folytatta Hubai Imre Csaba –, pedig ebből számottevő mennyiséget fogyasztunk, így mindenképpen indokolt lenne minél nagyobb területen termeszteni. Ügyelni kell továbbá a termesztendő növényfélék összeállításánál az úgynevezett zöldítésre, a 2014–2020 közötti időszakban ez képezi a földalapú támogatás alapját.

Forrás: szojon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés