Hírek

Kilátásban a növényvédelmi szigorítások

A növényvédő szakemberek szerint a jövőben mindinkább számítani kell arra, hogy a rovarkártevők irtásához használatos, környezetre káros szereket kiküszöböltetik, és biológiai készítményekre cseréltetik az uniós jogszabályok.

 E korlátozásokkal együtt szigorítják a követelményeket a felhasználókkal szemben is. A növényvédő szereket három kategóriába sorolják: a szabad felhasználású 3-as, a növényvédelmi alaptanfolyamon szerzett zöldkönyvhöz kötött 2-es kategóriába valamint a felsőfokú növényvédelmi vizsgához kötött úgynevezett nagyüzemi 1-es csoportba. Ismereteink szerint a magyar parlament ősszel dönt arról, hogy két csoportba osztanák a növényvédő szereket.  Ha úgy döntenek, akkor az azt jelenti, hogy a jövőben mindenki számára szakvizsgához vagy sikeresen elvégzett növényvédelmi tanfolyamhoz kötik a növényvédő szerek használatát. Mivel e szakterületen régóta a szigorítás a jellemző, ezért Bács-Kiskun megyében is több gazdakör felhívta a gazdák figyelmét: akiknek még hiányzik,  készüljenek a növényvédemi tanfolyamra, amely várhatóan 80 órás lesz. Esetenként a növényvédelem könnyítéséről is intézkednek a szakhivatalok. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara javaslatára ezen túl eseti engedélyeztetés nélkül, felsőfokú növényvédelmi képesítéssel és hatályos engedéllyel rendelkező személy irányításával, közterületen is bevethető egyebek közt a rézhidroxid hatóanyagú Champ DP.   díszfák, díszcserjék baktériumos- és gombás betegségei (kivéve lisztharmat) ellen.  A lisztharmatra a kéntartalmú Thiovit Jet alkalmazható.
A gyomirtó szerek közt a glifozát hatóanyagcsoportba tartozók kaptak közterületi kiterjesztést. A vadgesztenye levélaknázó moly irtására használható az azadirachtin hatóanyagú NeemAzal-T/S. Erre a célra valamint a platán-csipkéspoloska ellen   Alsystin 480 SC permetezhető közterületen. A növényvédő szerek használhatóságának közterületre engedélyezésével korántsem hárult el minden veszedelem a fákról, bokrokról. Például a tuják kiszáradását okozó boróka tarkadíszbogár ellen jelenleg nincs olyan hatékony vegyszer, amely közterületen kijuttatható. De nem is volna érdemes keresni olyan kemikáliát, mivel a boróka tarkadíszbogár nem is pusztítható, 2001. óta egy miniszteri rendelet védi.

Forrás: baon.hu/Miklay Jenő

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook