Hírek

KYLEO – a gyomtengerek csúcsragadozója

A céltudatos szántóföldi növénytermesztés folyamatos küzdelmet jelent a területen élő gyomnövények okozta károk ellen. Az aratást követően sem érhet véget a veszélyes gyomnövények elleni következetes védekezés, hiszen annak része a tarlókezelés is.

A betakarítás után újra gyomosodott tarlón a learatott kultúra „árvakelése”, a magról kelő nyári vegetáció, valamint az évelő egy- és kétszikű gyomnövények jelennek meg, mivel a kultúrnövény árnyékoló hatása ilyenkor már nem érvényesül.

A tömegesen megjelent gyomnövények elpusztításával évekre kiható eredményt érhetünk el. Az egynyári gyomok tömeges kelése ugyanis nagymértékben csökkenti a talaj gyommag készletét, és már nem termel újabb csíraképes generációt. Egy kevés nyári csapadék után is könnyen kicsírázik pl. a parlagfű, a csattanó maszlag, a libatop félék, a disznóparéj félék, a muhar és a kakaslábfű.

Az évelő gyomok tömeges fellépése e növények földalatti raktárainak tartalék tápanyagokkal való feltöltését jelenti. A fenyércirok, tarackbúza és nád a nyár végi, kora őszi időszakban (augusztus vége – szeptember) raktározzák el az átteleléshez szükséges tartalék tápanyagokat. A mezei acat és a sövényszulák a nyári virágzás időszakában mutatja a legnagyobb levélfelületet, ezért ilyenkor érdemes permetezni.

Mind a magról kelő, mind az évelő gyomnövények elpusztítása a nyári meleg, párás időszakban a legkönnyebb. Ilyenkor a herbicidek felszívódása és a gyökerek felé történő szállítódása gyorsan végbemegy, továbbá az asszimilációs folyamatok is intenzívek. Így a mélyen gyökerező, nagy magvú egynyáriak és az évelő gyomnövények ellen egyaránt a nyári tarlókezelés adja a leghatásosabb védekezést.

A totális gyomirtó szerek közül a glifozát hatóanyagú termékek használata terjedt el a tarlón. A glifozát egyaránt hatékony az egy- és kétszikű gyomnövények ellen, de nem egyforma sebességgel pusztítja el a gyomnövényeket. Az évelő kétszikű gyomnövényekben a lassabb szállítódás és a gyomok intenzívebb regenerálódása miatt nem mindig lehet elérni a kívánt hatást a tisztán glifozát hatóanyagú szerekkel. Ezt az üzemi gyakorlat esetenként a glifozát és a 2,4–D hatóanyagú termékek tankkombinációjával küszöbölte ki eddig. A megoldás azonban nem volt tökéletes.

A Nufarm új gyári kombinációjának összetétele kizárja a két eltérő hatóanyag antagonizmusát, így látványosan gyors és tartós gyomirtó hatást lehet vele elérni az egynyári és évelő gyomok mindegyike ellen.

A Kyleo formulációja egy növényi eredetű adalékanyagot, kókuszolaj származékot tartalmaz. A cocoamin nevű adalékanyagot tisztított kókuszolajsav észterezésével állítják elő. A Kyleo ebből a természetes eredetű adjuvánsból jelentős mennyiséget, 200 grammot tartalmaz literenként. A különleges adalék segíti a hatóanyagok gyors felszívódását, és a gyomirtó hatás kialakulását, továbbá a tiszta glifozát hatóanyagot tartalmazó termékeknél erősebb gyomirtó hatást biztosít a kombinációnak, főként a kétszikűek esetében.

A Kyleo használata ezért különösen ajánlott az évelő kétszikű gyomnövények (mezei acat, szulákfélék, fekete üröm, csorbóka, fekete nadálytő, pitypang stb.), továbbá árvakelésű repce, valamint mezei zsurló tömeges előfordulása esetén.

A Kyleo gyors és hatékony megoldást nyújt az imidazolinon-ellenálló repce árvakelés ellen is, amely imidazolinon és szulfonilurea tartalmú készítményekkel nem, vagy csak nehezen írtható a következő kultúrából.

A védekezést úgy kell időzíteni, hogy a magról kelő gyomnövények a virágzás állapotánál ne legyenek fejlettebbek, így nem keletkezik csíraképes mag az újabb termésből. Az évelő gyomnövények akkor a legérzékenyebbek, amikor intenzív hajtásnövekedésben vannak. Az évelők esetében is fontos, hogy azok ne érleljenek magot, de ezek fejlettsége a 20–30 centiméteres nagyságtól a virágzás végéig terjedhet. Így a megfelelő nagyságú lombozat elegendő hatóanyag felvételét teszi lehetővé ahhoz, hogy a rizómák, földalatti hajtások lehető legnagyobb része elpusztuljon.

A Kyleo javasolt dózisa tarlókezelésre 3,0–5,0 l/ha, melynek kijuttatásához 250–300 l/ha permetlé szükséges. A védekezésnél törekedni kell a lombozat teljes bepermetezésére, melyhez légbeszívásos lapossugarú fúvóka ajánlott hagyományos vagy kompakt kivitelben.

A gabona tarlóján kikelt illetve kihajtott gyomnövényeket a készítmény gyorsan, már kb. két hét alatt elpusztítja. Így már a védekezést követő 2. héttől megkezdhetők az őszi talajmunkák.

Aki takarékosan tervezi meg tábláinak gyomirtását, mindenképpen élhet a lehetőséggel és kalászos gabona, repce, borsó vagy korán lekerülő zöldségfélék, továbbá csemegekukorica tarlóján is elvégezheti a gyomirtást. Így a következő tavasszal alacsonyabb ráfordítás mellett tud védekezni a gyomnövények ellen.

Salamon György
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés