Hírek

Magyar bioszén-technológia váltja ki a műtrágyát?

A hagyományos műtrágya helyettesítésére alkalmas bioszén előállítását szolgáló technológiát fejlesztettek egy magyar szakemberek által vezetett, európai uniós támogatású projekt keretében.

A kutatásban 14 partner cég és 10 európai uniós ország vett részt, a fejlesztést irányító konzorcium tagja volt a Terra Humana Kft. és a Wessling Hungary Kft.  Szunyogh Gábor, a Wessling Hungary Laboratórium munkatársa elmondta, hogy a Refertil projekt 2011. október elseje és 2015. szeptember 30. között valósult meg az Európai Unió csaknem 3 millió euró értékű támogatásával, a projekt összköltsége több mint 4 millió euró volt.

Edward Someus, a projektet vezető Terra Humana Kft. ügyvezetője közleményben ismertette: a projekt célja a szerves melléktermékekből újrahasznosított, biztonságos bioszén és biofoszfát technológiák, illetve termékek fejlesztése, tesztelése volt, amelyek az Európai Unió jogszabályainak megfelelő paraméterekkel rendelkeznek.

A Refertil projekt egyik legfontosabb terméke az élelmiszer minőségű állati csontból előállított bioszén, ez  2-5 milliméteres, fekete színű granulátum, amelyet a hagyományos műtrágyákhoz hasonlóan lehet alkalmazni. Az újrahasznosított biofoszfát használata a termés mennyiségét legalább 10, míg a termék értékét akár 20 százalékkal is emeli, emellett növeli a talaj termékenységét, helyreállítva annak természetes egyensúlyát. Előnye a műtrágyákkal szemben, hogy ellenőrzött módon szolgáltatja, adagolja a foszfort – olvasható a közleményben.

A közlemény szerint az új technológia alkalmazásával csökkenthető a hagyományos foszfát műtrágyák használata. Ez megoldást jelenthet az EU nagymértékű foszfátkitettségének költséghatékony és környezetbarát csökkentésére, a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor-tápanyagellátás növelésére – emelték ki. 

A kutatás eredményeit a Wessling Hungary Kft. laboratóriumában végzett akkreditált vizsgálatok is alátámasztották – ismertették a közleményben. 

Tájékoztattak arról is, hogy Európában a termésnövelő anyagokra (komposzt, bioszén) elsőként a Wessling Hungary Kft. szerezte meg az akkreditált státuszt, valamint hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az első hatóság, amely kiadta az első bioszén hatósági engedélyt a Terra Humana Kft. részére.

A konzorcium résztvevői szerint Magyarország az Európai Unión belül az újrahasznosított foszfát gyártásának tudományos és ipari tudásközpontjává, illetve rövid időn belül elsődleges nemzetközi mezőgazdasági beszállítóvá válhat.

mti
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés