Hírek

Megéri magas olajsavas napraforgót termeszteni?

Kicsit több odafigyelés, ám általában magasabb átvételi ár jellemzi a magas olajsavas (HO) napraforgót.

Idén a különbség még szembetűnőbb: míg linolsavasért alig több mint 80 ezer forintot fizetnek tonnánként, addig a magas olajsavas napraforgóért 120 ezret is adnak. Korábban sok vita volt, hogy melyik éri meg jobban, melyik gazdaságosabb, ám ilyen piaci árak mellett ez már nem lehet kérdés. Örömmel jelenthetjük, hogy azon termelőknek, akik ilyen hibrideket választanak, sem kell már kompromisszumot kötniük, akár Clearfield akár hagyományos gyomirtást választanak, hiszen a Syngenta kínálatában megtalálják a legjobb választást- a hagyományos magasolajsavas hibridek mellé megérkeznek a Clearfield HO hibridek, SY Excellio, Talento, Experto – mindhárom teljesítménye új fejezetet nyit a magasolajsavas szegmens történetében. Érdemes lesz őket kipróbálni! Az új magasolajsavas hibridek  termés-potenciálja egyenértékű a hagyományos napraforgó hibridekével.

A fogyasztóknak egyre fontosabb az egészséges életmód. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az úgynevezett „linolsavas” napraforgóhibridek termésének feldolgozása során olyan transzzsírsavak (erről bővebben egy másik cikkben: Többé nem eszel margarint: transz – telített és telítetlen zsírsavak) keletkeznek, melyek a káros LDL koleszterinszintet emelik, elősegítve ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A HO típusú olajban ez nincs, ráadásul a sütés során magasabb hőfokra hevíthető, valamint nagyobb az oxidatív stabilitása.

A termesztés technológiája egyébként szinte teljesen megegyezik a hagyományos napraforgóéval. Leginkább csak némi odafigyelést igényel, mivel az ajánlott izolációs távolságot be kell tartani a termesztés során, és ügyelni kell arra, hogy a vetésnél, betakarításnál, szárításnál, illetve a raktározásnál a linolsavas fajtákkal való keveredést elkerüljük. Ennek érdekében a gépeket, raktárakat, a szállítás és feldolgozás közben használt eszközöket a betakarítás kezdete előtt meg kell tisztítani. Ahol mindkét típust termesztik, ott érdemes a HO-val kezdeni a betakarítást. 

Máté Endre

blog.syngenta.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés