Hírek

őszi káposztarepce hibridválasztás tapasztalatok alapján és következetesen

A mezőgazdasági termelés eredményességét az időjárás alakulása alapvetően meghatározza. Ez a megállapítás különösen helytálló napjaink repcetermesztésére. Mivel időjárásunkat befolyásolni nem tudjuk, ezért a termesztés sikere érdekében technológiánk fejlesztése jelentheti az egyik utat a termésbiztonság és a jövedelmezőség növelése felé. A siker másik kulcsa a tapasztalatokon alapuló fajtaválasztás lehet.

Az igényekhez illeszkedő nemesítés és a szakszerű fajtaválasztás egyaránt nagy felelősség. Nagyon fontos tehát, hogy a nemesítés lépést tartson a folyamatosan változó igényekkel, a termelő pedig tisztában legyen saját termőhelyi adottságaival és naprakész legyen a nemesítés legfrissebb eredményeit illetően. Ez idő tájt adódik a kérdés: Milyen hibridet válasszunk tehát az őszi repcevetéshez?

Tapasztalataink szerint érdemes differenciált fajtahasználatban gondolkodni, hiszen a termőterület adottságainak, a termelés színvonalának figyelembe vételével megválasztott hibrid már önmaga 20-25%-ban képes meghatározni a termesztés eredményességét. Mindenképpen célszerű évről-évre áttekinteni a rendelkezésre álló repce vetőmag választékot és a májusi- júniusi fajtabemutatókon szerzett gyakorlati tapasztalatok alapján levonni a következtetéseket. Ezek segítségével összegezhetjük a legfontosabb értékmérő tulajdonságokat, megkönnyítve ezzel véleményünk megfogalmazását és a végső döntés meghozatalát.

A RAPOOL szerint az innováció motorja a gyakorlat igényeire alapozott nemesítés. Mindezt jól mutatja, hogy a már évek óta termesztett és a 2012-ben bevezetésre kerülő csúcs hibridjeink egyaránt élen járnak a nagy mag és olajtermésen túl több más agronómiai tulajdonság tekintetében is.

Az idei év egyedülálló újdonságainak számítanak az immár nagyüzemi körülmények között is megjelenő, imazamox gyomirtó szer hatóanyaggal szemben ellenálló hibridjeink. A RAPOOL a Clearfield® gyomirtási rendszerhez két választási lehetőséget is biztosít, melyek az EDIMAX CL és a CLIFTON CL névre hallgató hibridek. Ezek a genotípusok kiváló partnerei lehetnek a gyakorlat igényei alapján megfogalmazott, a keresztes virágú gyomokkal szemben is kiváló hatékonyságot biztosító, új gyomszabályozási rendszernek. A BASF által javasolt gyomirtási technológia és a RAPOOL fenti hibridjeinek együttes alkalmazása így számos előnyhöz juttathatja a repcét szélsőséges gyomnyomású területeken termelő vagy termelni kívánó hazai gazdaságokat. Az EDIMAX CL közép-korai virágzású és érésidejű, a CLIFTON CL virágzásában korai, érésidejében közép-korainak tekinthető.  Mindkét herbicid toleráns hibrid nagy magtermés mellett alkalmas átlagos olajtartalommal rendelkező árumag előállítására.


A hagyományos gyomszabályozásban részesíthető, nem herbicid toleráns genotípusok idei választéka továbbra is igen gazdag. Ezeknek a hibrideknek egyik kiemelkedő képviselője a VISBY, amely – Európa piacvezető hibridjeként – termésképzésben igen nagy stabilitást mutat és nem hajlamos a kipergésre. Mindezt eltérő adottságú évjáratokban és termesztési környezetben is produkálja, ami a VISBY kiváló adaptációs képességeiből ered. Igen jó alkalmazkodó képességet mutat a talajadottságokkal szemben, kiegyenlítetten fejlődik valamennyi hazai talajtípuson. Vetésidőre nem érzékeny. Igen intenzív őszi fejlődés jellemzi, ezért normál és nem szélsőségesen késői időben történő vetését javasoljuk. A legjobb fómatoleranciájú hibridek közé tartozik, emellett állóképessége is kiváló. Egyedülálló homogén érésének köszönhetően rendkívül jó a betakaríthatósága.


SHERPA hibridünk szintén jó családból származik, hiszen nemesítési szempontból a VISBY-genetika legújabb képviselője. Valódi kontinentális fajta, azaz kiválóan képes ellensúlyozni a hazai viszonyokra jellemző éven belüli szélsőséges időjárási hatásokat, elsősorban a fellépő száraz periódusokat. A SHERPA kora tavasszal fejlődésnek indul, így az elsők között képes regenerálódni. További értékes tulajdonsága, hogy a RAPOOL portfóliójának legszélesebb vetésidő intervallumával rendelkezik.


COMPASS nevű hibridünk 2012-ben, üzemi körülmények között a kompenzációs képesség új bajnoka lett. Robosztus habitus és fokozott elágazó képesség jellemzi, mellyel az egyenetlen, heterogén kelésekben is képes bizonyítani fenológiai sajátságaiból adódó, jó térkitöltő adottságait. Sőt, a COMPASS kifejezetten igényli az átlagosnál nagyobb térállást, ami 30-35 termőtő/m2 mellett kiugró termésképzést tesz lehetővé számára. Télállósága kiváló, hiszen őszi fejlődése során a legmélyebben elhelyezkedő tenyészőcsúccsal rendelkezik. 

XENON hibridünk a RAPOOL portfólió virágzásban és érésidőben is legkorábbinak számító genotípusa. Vele kezdhetjük a vetést és később majd a betakarítást is.  Bátran alkalmazhatjuk a korai és normál vetésidőben egyaránt, mert ősszel visszafogottabb, de harmonikus fejlődés jellemzi. A korai vetésidőben sem hajlamos az őszi szárba indulásra. A fajtakísérletek és az üzemi vizsgálatok alapján kifejezetten egészséges hibrid, átlag feletti olajtartalommal, biztos olajbonifikációval.


Talajaink országon belüli változatossága ismert, de annak táblán belüli heterogenitása esetenként szintén jellemző adottság, melynek szélsőségeit a legkiválóbban HAMMER nevű hibridünk képes kompenzálni. A hibrid további értékei között a jó állóképesség és nem utolsó sorban az extra magas olajtartalmú termést képző sajátságai emelhetők ki.

Aki kifejezetten kompakt, középmagas habitusú, nagy termőképességű, évek óta a hazai vetésterületen jól bizonyító hibridet keres, annak a ROHAN a legjobb választás: nagy termőképessége, kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságai (erőteljes kezdeti fejlődés, kiváló állóképesség, stressz tolerancia) elsősorban a jobb termőhelyeken jut érvényre. Nem véletlen, hogy nem csak itthon az egyik legsikeresebb hibrid évek óta, de Csehországban is a legnagyobb területen termesztik, megelőzve minden versenytársát.   

A RAPOOL Hungária Kft. portfóliója a fent említett hibridekkel biztosítja a legkülönbözőbb termelői igényekhez illeszkedő választás lehetőségét.

 

Varga Gábor
Fejlesztési vezető
RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés