Hírek

RAPOOL a DLG szántóföldi bemutatóján

A világ egyik meghatározó, Európában pedig vezető repcenemesítője a RAPOOL gazdag fajta- és hibridválasztékával ismerkedhettünk meg azon a szántóföldi seregszemlén, amelyet Bernburg határában rendeztek meg június 19. és 21. között.


A RAPOOL hibridek Európában, így hazánkban is széles körben elterjedtek. 

Európában 2 600 000 hektáron termesztenek RAPOOL repcét. A piacra szánt, már engedélyezett fajták száma eléri a 87-et. A cégnek kilenc országban van leányvállalata, Magyarországon Lepsényben van a központjuk.

Nemesítési céljaikat tekintve a hozamstabilitás és az olaj minőségének tökéletesítése áll az első helyen. Az előbbit illetően az abiotikus elemek (hideg, fagy, szárazság, tápanyaghiány) és a patogén szervezetek (elsősorban a Phoma-gomba) elleni rezisztencia fokozása a fő cél. Az olajminőséget illetően 4 terület köré csoportosulnak a feladatok: 1. 00-s étkezési olaj, takarmány, biodízel; 2. Magas olajsav-, alacsony linolénsav-tartalom; 3. Magas erukasav-tartalmú repcemag (HEAR); 4. Egészséges élelmiszer-alapanyag.

Eredményeikről impozáns és meggyőző módon adtak számot: az egészséges, sötétzöld fajtákat és hibrideket a helyszínen, a pavilon körüli kísérleti parcellákon tekinthették meg az érdeklődők. Sőt, nemcsak megszemlélhettük, de meg is tapogathattuk a dús termésű, szinte feszülő becőjű növényeket.


Látványos bemutató, érdekes fejlesztési eredmények

A repce napjainkban már nemcsak a korábban klasszikusnak tartott optimális termőhelyeken igazolta termesztési és jövedelmezőségi létjogosultságát. Sok esetben szélsőséges területeken, komoly szárazságban kell bizonyítania a növénynek.  A RAPOOL ezért idén ismét bemutatta hibridjei stressz-toleranciáját a mesterségesen létrehozott „aszály” parcellákon. 

A növekvő vetésterületek, az időjárási szélsőségek és az új vetési technikák egyaránt nagy alkalmazkodó képességet követelnek meg a hibridektől, már a vetéskor is. A bemutatott parcellákon az egyes hibridek vetésidő rugalmassága mellett a RAPOOL azt is bemutatta, hogy a legújabb, ún. strip-till technológiához mely hibridek alkalmazkodnak a legjobban.    

A nagy termések alapja a hibátlan gyökérzet. A RAPOOL először mutatta be a gyökerek földalatti világát eltérő növekedési körülmények között. Minden érdeklődő „földalatti” perspektívából nézhette meg a növényeket, és a RAPOOL szakértőivel együtt elemezhette az eltérő talajtulajdonságok pozitív és negatív hatásait a növények fejlődésére.

A cég legjobb és legújabb hibridjeit látva, a bőség zavarában még a szakembernek sem könnyű eldönteni, hogy melyik mellett döntsön. Három hibridről láttunk és hallottunk a legtöbbet. A múlt évi szabadföldi kísérletekben a következők bizonyultak a legjobbnak: VISBY, SHERPA és GENIE. Ezeket a legújabbak, az AVATAR és a PRIMUS hibridek követték. 


A fajta-összehasonlítás háttere

A rendkívül sok, értékes hibrid összehasonlítása igen összetett feladat. A fajtajellegek közül lényegében négy fő szempontot vesznek figyelembe: 1. Hozam, azaz piaci teljesítmény; 2. Termésbiztonság; 3. Termőhelyi tényezők; 4. Állományjellemzők. A hibridek teljesítményét a talajminőség, a vetésidő, a N-trágyázás és a növényvédő szeres kezelés függvényében vizsgálják.

A nemesítés eredményének, tehát a hibridek sikerének titkát a rendkívül gazdag genetikai sokszínűségre vezetik vissza, hiszen évente több ezer apa- és anyavonal kombinációit tesztelnek, szelektálnak, értékelnek. Nagy hangsúlyt fektetnek a vetőmag ideális elhelyezésére, ezen belül is az optimális térbeli és mélységbeli elhelyezkedésre. 

Általában 40 növény/m2 a kedvezőnek ítélt állománysűrűség, melyet legtöbbször 12,5, illetve 25 cm sortávolságot alkalmazva alakítanak ki. A vetésmélység meghatározása már nehezebb feladat, amit általában a talajhőmérséklet, a talaj oxigéntartalma, de főleg a talaj nedvességtartalma befolyásol. Az előbbi tényezők alakulásától függően javasolják a vetés mélységének meghatározását. Eszerint szárazságban 3-4 cm mélyre hatoló, túlzottan nedves talajokon viszont sekély, 1-2 cm-es vetési mélység alkalmazása ajánlatos. Mindezekről, és persze egy sor más, gyakorlati kérdésről rendkívül látványos módon, bő információs anyag rendelkezésre bocsátásával tájékoztatta a látogatókat a vendéglátó.


A VISBY sikere

A jobbnál jobb hibridek bemutatása során a legtöbb szó talán a VISBY-ről esett, melyet úgy jellemeztek, hogy „a kiemelkedő terméshozamok és a termésstabilitás bajnoka”. Nem csoda, hogy 10 %-os vetésterület-bővülése figyelhető meg Európában.

A hibrid sikerének titka a „sokoldalúsága”. Gyors és veszteségektől mentes betakaríthatóság jellemző rá, mindemellett nagyfokú Phoma-tolerancia, kiváló állóképesség, minden szempontból igen nagyfokú alkalmazkodóképesség. Mindez nem homályosítja el azt, hogy a RAPOOL a VISBY mellett számos más, kiemelkedő tulajdonsággal felvértezett, ígéretes hibriddel is büszkélkedhet. Ezek többsége már Magyarországon is elérhető.


A RAPOOL idei hibridkínálata Magyarországon

Blum Zoltán, a RAPOOL Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a magyar vonatkozású információkat így foglalta össze: A RAPOOL újgenerációs hibridjeiben a kiemelkedő termőképesség és magas olajtartalom mellett a meghatározó agronómiai tulajdonságok – kezdeti fejlődés erőssége, télállóság, koraiság, állóképesség, gombabetegségekkel szembeni ellenálló képesség, valamint a könnyű, gyors és veszteségektől mentes betakaríthatóság – olyan egyedülálló kombinációját sikerült rögzíteni, amelyek döntően hozzájárulnak a termésbiztonság és jövedelmezőség növeléséhez, még a legnehezebb körülmények között is. Az eredményesebb és jövedelmezőbb repcetermesztéshez a RAPOOL az eddiginél is szélesebb genetikai hátteret, az egyedi termőhelyi igényekhez jobban igazodó hibridportfóliót kínál 2012-ben.

A RAPOOL innovációs erejét a VISBY, ROHAN és SHERPA hibridek mellett jól jelzik azok az újdonságok, melyek az idei évben kerülnek bevezetésre. Figyelemre méltó közülük a XENON, amely koraiságával, betegségekkel szemben mutatott kiemelkedő ellenálló képességével tűnt ki a 2011-es kísérletekben. Emellett valódi technológiai újdonságot képviselnek a CLIFTON CL és EDIMAX CL hibridjeink, melyek a Clearfield gyomirtási rendszerben alkalmazhatók. Utóbbiak vetését elsősorban azokon a területeken javasoljuk, ahol a gyomösszetétel illetve az őszi gyomirtás hatékonysága alapvetően befolyásolja a repcetermesztés egészének sikerességét.


http://www.rapool.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés